17:25 , субота , 21 јул 2018
Početna / REGION / ER SRBIJA NA TUĐMANU – PRVI PUT TAKAV AVION

ER SRBIJA NA TUĐMANU – PRVI PUT TAKAV AVION

Zagreb – U ranim jutarnjim satima i zvanično je počelo komercijalno poslovanje novog putničkog terminala zagrebačkog aerodroma „Franjo Tuđman“.

U 8.30 na njega je sletio i avion Er Srbije iz Beograda sa širokotrupnim avionom A330. Ovo je prvi put da je jedan tako veliki putnički avion sletio na zagrebački aerodrom.

20170328193823_233061

Inače, nakon više od 35.000 različitih testiranja novog terminala, uključujući i testna slijetanja i poletanja aviona s putnicima u zadnjih desetak dana, u utorak rano ujutro, u 5.50 sati, s novog je terminala je poletio prvi avion, iz Zagreba za Dubrovnik nacionalnog prevoznika Kroacija erlajnz, koji će u toj luci činiti oko 55 odsto ukupnog prometa.

Na zagrebački aerodrom će dolaziti avioni još 22 avio-kompanije, među kojima Katar ervejz, čijim letom je jutros u Zagreb sletio prvi avion na novi terminal, prenijeli su hrvatski mediji.

Gradnja novog terminala trajala je tri godine i dovršena je u planiranom roku, te je to i najveći infrastrukturni projekat u Hrvatskoj u zadnjih deset godina u koji je uloženo oko 300 miliona evra.

Iza investicije stoji konzorcijum firmi Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) koja, nakon što je 2013. postala 30-godišnji koncesionar, i upravlja tim aerodromom, a čine ga Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Fond marhuerite, IFC, TAV Airports i Viadukt.

Novi terminal prostire se na površini od 65.000 kvadratnih metara na četiri etaže s prepoznatljivim talasastim krovom, a uz 30 šaltera za prijavu (ček-in) i devet prolaza za sigurnosni pregled putnika, zagrebački aerodrom prvi će omogućiti i direktan ulazak putnika iz zgrade u avion.

Aerodrom je projektovan za pet miliona putnika u prvoj fazi, s mogućnošću povećanja njihovog broja do osam miliona.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *