9:49 , ponedeljak , 11 decembar 2017
Početna / REGION / ERDOGAN I VUČIĆ POTPISALI DEKLARACIJU O OSNIVANJU VISOKOG POLITIČKOG SAVETA ZA SARADNJU

ERDOGAN I VUČIĆ POTPISALI DEKLARACIJU O OSNIVANJU VISOKOG POLITIČKOG SAVETA ZA SARADNJU

Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan potpisali su danas u Beogradu zajedničku deklaraciju o osnivanju Visokog političkog saveta za saradnju Srbije i Turske, a predstavnici dve vlade više sporazuma o saradnji.

vucic-erdogan

Srbija i Turska potpisale su više medjudržavnih sporazuma u oblasti ekonomije, trgovine i investicija, medju kojima je proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini iz 2009. koje su potpisali ministri trgovine Srbije i Turske Rasim Ljajić i Nihat Zajbekči.

Proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini omogućiće Srbiji bescarinski izvoz suncokreta i govedjeg mesa.

Ministar Ljajić i potpredsednik turske vlade Fikri Išik potpisali su memorandum o saradnji vlada na restauraciji hamama u tvrdjavi Golubački grad.

Sporazume o saradnji potpisali su i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i Turske Vejsel Eroglu u oblasti šumarstva i voda.

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka gradjevine Zorana Mihajlović potpisala je sa ministrom Mehmetom Ozhasekijem sporazum o saradnji u urbanizmu.

Potpisani su i pismo o namerama o jačanju saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, program saradnje u oblasti obrazovanja, memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu, kao i parnog kupatila u Beogradu.

Potpisano je i pismo o namerama u oblasti energetike.
Predsednik Srbije izjavio je da su regionalna stabilnost i mir od najvišeg interesa za Srbiju i Tursku.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Beogradu rekao da je su razgovarali o regionalnoj stabilnosti, a posebno o Bosni i Hercegovini.

„Ponovio sam princepijalan stav o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH i Republike Srpske kao entiteta unutar nje“, kazao je Vučić.

On je dodao da je preneo kolegi želju Srbije da gradi dobre odnose sa Bošnjacima i da veruje u podršku Turske.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija oseća Tursku kao prijatelja, dodajući da je veoma zadovoljan što je danas potpisano 12 sporazuma.

Vučić je kazao da je zadovoljan što je potpisana zajednička politička deklaracija o osnivanju Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, koji će imati sastanak jednom godišnje.

„Svake godine ćemo imati jedan sastanak. Jedne godine u Srbiji, jedne u Turskoj. Ministri će u medjuvremenu medjusobno razgovarati, donositi rešenja iz svojih oblasti, obaveštavati nas o tome, istovremeno logistiku i koordinaciju će preuzeti ministarstva spoljnih poslova Srbije i Turske“, rekao je Vučić.

On je dodao da će sutra u Novom Pazaru biti potpisana još četiri sporazuma. „Uveren sam da ćemo u budućnosti graditi sve bolje odnose“, kazao je Vučić i dodao da je to „šesnaest sadržinom veoma važnih sporazuma za Srbiju“.

Vučić je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o infrastrukturnim projektima, kao i o projektima iz oblasti saobraćaja i turizma.

Naveo je da su Turci „broj jedan turisti u Srbiji“, dodajući da broj turskih turista iz godine u godinu raste i da je od početka 2017. godine Srbiju posetilo 71.000 Turaka.

Vučić je zamolio Erdogana da pozove privatnike iz Turske da ulažu u srpske banje i izgrade najmodernije kapacitete, a kao primer naveo je Vranjsku banju i njene pogodnosti.

Vučić je rekao da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali uz odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske, kada je prošle godine pokušan puč i vojni udar.

„Zvaniči organi Srbije su medju prvima reagovali i osudili taj pokušaj u neku ruku najvišeg oblika terorističkog delovanja. Dakle, stali na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske“, naveo je Vučić.

Vučić rekao je da je Srbija podržala Erdogana „ne zato što je Srbiji nešto bilo potrebno“, već zato što je Srbija smatrala da gradjani samo na izborima imaju pravo da odlučuju, a ne nasiljem ili pod uticajem stranog faktora.

„U Srbiji nikad nećete imati one koji će praviti paktove sa protivnicima legalno demokratski izabranih organa u Turskoj“, rekao je Vučić i dodao da se Srbija uvek nedvosmisleno protivilia brojnim terorističkim aktima koji su se dogodili u Turskoj, smatrajući da se protiv te pošasti savremenog doba treba zajedno da se boriti.

Vučić je više puta kazao da mu je čast što je turski predsednik posetio Srbiju i zahvalio na poseti u svoje i u ime gradjana.

„Srbija oseća Tursku kao prijatelja. Mi jesmo prijateljska zemlja turskom narodu i državi. Tako smo se ponašali i tako ćemo se ponašati“, kazao je Vučić.

Erdogan:Želimo trgovinsku razmenu od pet milijardi dolara

Turski predsednik Režep Tajip Erdogan izjavio je danas u Beogradu da je potrebno uvećati trgovinsku razmenu Turske i Srbije, pošto ona sada nije na zadovoljavajućem nivou.

„Obim trgovine nije na nivou koji želimo 800 miliona dolara, do kraja godine možda milijardu dolara“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da želi da ta razmena dostigne tri do pet milijardi dolara.

Erdogan je izjavio i da se nada da će preko gasovoda Turski tok gas u što skorije vreme stići u Srbiju. Erdogan je rekao da su ministri koji sa njim borave u dvodnevnoj poseti Srbiji o gasovodu i danas razgovarali sa srpskim zvaničnicima.

Turski tok je gasovod koji prolazi kroz crnomorsku regiju, i preko turske teritoriju ka Evropi, rekao je Erdogan i dodao da je u pitanju projekat koji se radi zajedno sa Rusijom.

U tom smislu, kako je dodao, ruski predsednik Vladimir Putin na projekat neće gledati negativno.

 

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *