10:12 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / REGION / EU: NEMA VOJSKE BEZ SAGLASNOSTI SVIH ZAJEDNICA NA KOSOVU

EU: NEMA VOJSKE BEZ SAGLASNOSTI SVIH ZAJEDNICA NA KOSOVU

Evropska unija je na istom stanovištu sa NATO i SAD kada je riječ o „vojsci Kosova“ i ističe da nema transformacije Bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku bez podrške svih zajednica na Kosovu, rečeno je u Briselu.
BRISELLLPortparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da Komisija pažljivo prati dešavanja na Kosovu u pogledu transformacije KBS.
– EU dijeli mišljenje NATO i SAD o ovom pitanju. Ovakva transformacija mora da podrazumijeva sveobuhvatan i multietnički proces koji će obezbijediti podršku svih zajednica na Kosovu – prenijela je ona stav zvaničnog Brisela.
Povodom namjere vlasti u Prištini da Bezbjednosne snage Kosova transformiše u tzv. vojsku Kosova prethodno se oglasio i NATO. U njegovom sjedištu u Briselu kažu da su zabrinuti zbog ovakvih namjera i jednostranih poteza Prištine, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg već je izjavio da je povodom ovog slučaja u kontaktu sa EU partnerima.
EK: Kosovo se ne drži obećanja
Evropska komisija ocjenjuje da poziv kosovske skupštine na suspenziju „briselskog dijaloga“ nije u skladu sa obećanjima koje daje Priština, niti doprinosi normalizaciji odnosa sa Beogradom.
U Evropskoj komisiji navode da je Kosovo oduvijek bilo čvrsto posvećeno dijalogu i daljoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, u cilju dobrobiti za svoje građane, ali i zbog činjenice da napredak u dijalogu predstavlja osnovu za napredovanja Kosova na putu ka EU.
„Poziv za suspenziju dijaloga između Beograda i Prištine, a pod pokroviteljstvom EU koji je uključen u rezoluciju usvojenu danas u paralmentu Kosova ne doprinosi normalizaciji odnosa i nije u skladu sa obećanjima koje Kosovo daje“, navodi EK.
Evropska komsija poziva sve političke lidere na Kosovu da nastave svoj angažman u dijalogu i da rade na primjeni sporazuma postignutih u okviru dijaloga.
„To je put naprijed, kako u procesu normalizacije odnosa, tako i kosovske evropske perspektive“, poručeno je danas iz sjedišta Evropske komisije u Briselu.
Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *