4:29 , уторак , 20 август 2019
Početna / REGION / EVROPLJANI NE ŽELE DA POMJERANJU ČASOVNIKE

EVROPLJANI NE ŽELE DA POMJERANJU ČASOVNIKE

Od 4, 6 milona Evropljana koji su učestvovali u javnim konsultacijima čak 84 procenta podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, saopštile je EK.

Evropska komisija organizovala je od 4. jula do 16. avgusta internet konsultacije o mogućoj promeni računanja vremena u Evropi.

Odgovori 4, 6 miliona Evropljana iz 28 zemlja članica Unije govore u prilog tome da je vreme za dosadašnje računanje vremena u Evropi po zimskom i letnjem principu-odbrojano.

“Milioni Evropljana iskoristili su naše internet konsultacije kako bi izrazili svoj stav. Poruka je vrlo jasna: 84 procenta njih ne želi više da pomera satove. Sada ćemo potupiti u skladu sa tim i pripremiti zakonski predlog koji ćemo dostaviti Evropskom parlametu i Saveru na kojim je da zajedno dodnesu odluku”, poručila je komesarka Violeta Bulc.

Rezultati najvećih do sada javnih konsultacija koje je organizovala Evropska komisija govore da 76 procenata učesnika smatra da je pomeranje satova dva puta godišnje” veoma negativno” ili ”negativno” iskustvo.

Kao najvažniji razlozi za promenu dosadašnjeg sistema računanja vremena u Evropi navdeni su negativan uticaj na zdravlje, povećanje udesa na putevima i manjag uštede energije.

Kompletni rezultati javnih konsultacja biće predstavljeni u narednim nedeljama. U Evropskoj komisiji najavljuju izradu predloga namenjenog Evropskog parlamentu i Savetu, a u cilju promene postojećeg sitema pomeranja časovnika.

IZVOR: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *