15:54 , среда , 19 септембар 2018
Početna / REGION / EVROPSKI PARLAMENT OD PRIŠTINE TRAŽI ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA

EVROPSKI PARLAMENT OD PRIŠTINE TRAŽI ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA

Evropski parlament traži da vlasti u Prištini „neodložno“ uspostave Zajednicu srpskih opština saglasno sporazumu „postignutom uz posredovanje Evropske unije i ocjeni Ustavnog suda samoproglašenog Kosova.
Evropski-parlament-Pixabay
Prema prijedlogu rezolucije o kojoj će sutra u Strazburu raspravljati Evropski parlament koji je pripremljen i usvojen u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, kaže se da „Asocijacija srpskih opština još nije uspostavljena, nije izrađen ni nacrt njenog statuta, a za formiranje te Asocijacije su odgovorne vlasti Kosova“.
Oni navode da se dosadašnji dogovori u dijalogu Beograd-Priština moraju sprovesti i pozivaju Evropsku službu za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, da redovno procjenjuju kako dvije strane sprovode svoje obaveze.
Evropski parlament izražava zabrinutost zbog i daljeg postojanja, kako se navodi, paralelnih struktura Srbije na Kosovu, a traže i da se nađe uzajamno prihvatljivo rješenje za status rudarskog kompleksa Trepča“.
U prijedlogu rezolucije se lideri zajednice kosovskih Srba pozivaju da u potpunosti preuzmu odgovornost za svoje mjesto i ulogu u institucijama Prištine, da djeluju nezavisno od Beograda i da konstruktivno doprinose napretku samoproglašenog Kosova“.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *