11:28 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / REGION / EVROPSKI POSLANICI TRAŽE UKIDANJE LJETNJEG RAČUNANJA VREMENA

EVROPSKI POSLANICI TRAŽE UKIDANJE LJETNJEG RAČUNANJA VREMENA

Poslanici Evropskog parlamenta traže ukidanje ljetnjeg računanja vremena i navode niz dokaza da pomijeranje časovnika dva puta godišnje negativno utiče na ljude.

SAT
„Naučna istraživanja su pokazala da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog prelaska sa jednog na drugi način računanje vremena“, rekao je evroparlamentarac Pavel Svoboda, koji je i lider neformalne radne grupe evroposlanika okupljene oko te inicijative.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, pomijeranje kazaljki na časovniku, tvrdi Svoboda, dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, poremećaje u porodici i pada produktivnosti na radnom mjestu, prenose agencije.

Češki poslanik ističe da je ljetnje računanje vremena uvedeno da bi se uštedjela energija, ali da taj cilj nikada nije ispunjen.

On je dodao da je istraživanje jasno pokazalo da je ukidanje promijene vremena korisno za 510 miliona građana.

Radnu grupu čini više od 70 poslanika Evropskog parlamenta iz svih osam političkih grupa. Oni su naveli da prijedlog ima snažnu podršku među zemljama članicama EU, kao i da je Poljska već učinila prve zakonske korake u tom pravcu.

Svoboda je rekao da će ta neformalna radna grupa za ukidanje letnjeg računanja vremena tražiti od Evropske komisije da ovaj prijedlog zvanično uputi evropskim poslanicima.

O ovom pitanju raspravljali su i njemački i švedski parlament, dok prijedlog nailazi na sve veću podršku, mahom putem peticija koje su potpisale desetine hiljada građana. U Finskoj je takvu peticiju potpisalo 100.000 građana, u NJemačkoj više od 55.000, a u Holandiji 40.000 ljudi.

 

Izvor: Agencija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *