5:43 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / BIH / FBiH PRED KOLAPSOM: NEMA DOMA NARODA, NEMA NI BUDŽETA

FBiH PRED KOLAPSOM: NEMA DOMA NARODA, NEMA NI BUDŽETA

Federaciji BiH prijeti potpuni kolaps ukoliko do kraja sedmice ne bude usvojen budžet za tekuću godinu bez čega od 1. februara neće moći da se isplaćuju penzije, plate i ostale budžetske stavke. Da bi se budžet usvojio potrebno je da ga potvrdi Dom naroda koji nije formiran. Neizvjesno je kada će se to desiti, jer većina kantonalnih skupština nije izabrala delegate. Kašnjenje isplata iz budžeta prijeti da digne na noge penzionere i zaposlene dok poljoprivrednici najavljuju blokade.

Više od 400.000 penzionera u Federaciji sa neizvjesnošću iščekuju februar i isplatu januarske penzije. Federalna Vlada nema zakonski osnov da je isplati sve dok oba doma parlamenta ne potvrde budžet. Osim penzija, pod znakom su pitanja i plate za 7.200 službenika, te budžetska davanja za poljoprivrednike.

– Sada zaustaviti toliko ljudi, oduzeti im pravo na život, jer većina penzionera živi od te penzije je nedopustivo. To je 700.000 ljudi, staće zdrastveni i komunalni sistem, staće život u Federaciji – poručuje Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH ističe da su upozorenja davno odaslata u institucije.

– Upozoravamo ovim putem i saopštenjima, neka se dozovu i neka završe sve do 31. januara, da se može funkcionisati, inače će biti kako je najavljeno. Blokiraćemo centrale stranaka koje participiraju u Domu naroda, blokiraćemo cestu ispred OHR-a – upozorava Bićo.

U OHR-u smatraju da stari i još aktuelni saziv federalnog Doma naroda nema legitimitet da usvaja budžet, već da to mora da uradi novi Dom naroda, čije se formiranje ne nazire. Do sada su samo skupštine Tuzlanskog i djelimično Zapadnohercegovačkog kantona izabrale delegate za federalni Dom naroda. Sve ostale, ili su samo dostavile liste, ili to uopšte nisu uradile.

Izlaz iz prilično haotične situacije u kojoj bi kolateralna šteta mogli da budu penzioneri, Klub Bošnjaka vidi u sazivanju vanredne sjednice i usvajanja budžeta po hitnom postupku. Predsjedavajuća Doma, HDZ-ova Lidija Bradara, pak odgovara da je to posao za novi saziv.

– Već se stvara neka klima u Federaciji kako će sve stati. Mislim da neće i da bi svi oni koji učestvuju u ovom procesu mogli da utiču na kantonalne skupštine kako bi popunile Dom naroda i kako bi onda bila sazvana sjednica u novom sazivu Doma naroda – napominje Bradara.

Almedin Aliefendić, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda parlamenta FBiH traži vanrednu sjednicu Doma naroda.

– Tražimo od predsjedavajuće Doma naroda da u roku od 14 dana sazove vanrednu sjedicu. Time ćemo izbjeći ono o čemu se dugo priča, a a to se blokade isplata u Fondu PIO/MIO, isplate u Fondu zdratsvenog osiguranja – kaže on.

Uzročno-posljedičnu vezu između usvajanja budžeta i isplate penzija, neizostavno komplikuje i najava sjednice Ustavnog suda BiH, 31. januara, na kojoj će se odlučivati o uputstvu CIK BiH o popuni federalnog Doma naroda. U konačnom, to će ubrzati ili potpuno blokirati formiranje vlasti u tom entitetu i dijelom na nivou BiH.

IZVOR: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *