5:49 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / SVIJET / FIJON O KRIMU: I MI SMO MENJALI GRANICE, SETIMO SE KOSOVA

FIJON O KRIMU: I MI SMO MENJALI GRANICE, SETIMO SE KOSOVA

Pariz — Kandidat za predsednika Francuske Fransoa Fijon govoreći o ulasku Krima u sastav Rusije, tokom televizijske debate pomenuo je pitanje Kosova.

103169781658d0dc9837a45526086772_v4_big

„Mi smo sami crtali granice, između ostalog, primer je Kosovo. Mi mislimo da, ako smo Zapadnjaci sve nam je dozvoljeno — možemo ući u Irak, možemo zavoditi red u bilo kom delu sveta… Postoji osnovni princip: narod ima pravo da sam bira svoju sudbinu. Postoje i granice koje su uspostavljene na način koji je nedopustiv za narod“, izjavio je Fijon.

Osim toga, kako navode, poziciju zapadnih zemalja o Krimu kritikovao je i lider radikalne levice Žan Luk Melanšon, navodi „Sputnjik“.

„Meni lično izgleda da je Krim više povezan sa Rusijom“, rekao je Melanšon.

U debati u kojoj je učestvovalo pet predsedničkih kandidata – Le Penova, Markon, Fijon, Amon i Melanšon – bilo je žestokih međusobnih udaraca zbog zapošljavanja, terorizma i mesta Francuske u Evropi.

Mediji prenose da je Le Penova bila meta napada ostalih kandidata. 

Jedna od tema debate bio je i „burkini“, a liderka Nacionalnog fronta navela je da multikulturalizmu mora doći kraj, ali Markon je potom naveo da ona Francusku pravi neprijateljima muslimana.

BBC navodi da je teško odrediti ko je pobedio u debati, da niko nije grešio i da su svi ostvarili neke poene, tako da će građani sami doneti svoje zaključke. 

Istraživanja javnog mnjenja navode da će ona osvojiti najviše glasova u prvom krugu izbora, ali da će Makron slaviti u drugom, navodi BBC.

Francuski predsednički izbori biće održani 23. aprila, a za prvi krug kandidovalo se 11 kandidata. Drugi krug trebalo da bude održan 7. maja.

 

IZVOR-SPUTNJIK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *