5:52 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / FISKALNE RAČUNE NE IZDAJE VIŠE OD POLOVINE RADNJI

FISKALNE RAČUNE NE IZDAJE VIŠE OD POLOVINE RADNJI

Disciplina poreskih obveznika u Srpskoj je na vrlo niskom nivou kada je riječ o evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa, a inspektori Poreske uprave RS su u više od polovine kontrola obavljenih u sklopu akcije „Korak preduzmi, račun uzmi“ otkrili nepravilnosti.

20170705111354_240426

Inspektori Poreske uprave su u okviru najavljene akcije od 20. juna do 2. jula ove godine obavili 420 kontrola i čak u 232 slučaja utvrdili nepravilnosti. Poreznici su u tim kontrolama izdali 244 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 155.100 maraka i 92 poreska obveznika zatvorili na 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa. U kontrolama je otkriveno i šest neprijavljenih radnika. Katanac je najčešće stavljan na području koje pokriva Područni centar Poreske uprave RS u Istočnom Sarajevu, dok je najbolja situacija na teritoriji zvorničkog područnog centra gdje je zatvoreno najmanje radnji.

– Podaci pokazuju da je s pravom pokrenuta ova kampanja, jer je bilo očigledno da je došlo do pada discipline poreskih obveznika, što potvrđuje podatak da je u više od polovine kontrolisanih objekata uočena nepravilnost. Međutim, kako preventivna kampanja odmiče i kako se povećava broj svakodnevnih kontrola inspektora, uočava se sve manje nepravilnosti što bi moglo da znači da te aktivnosti utiču na podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa i poreskih obveznika u poštovanju zakonskih propisa – istakli su u Poreskoj upravi.

Među poreskim obveznicima koji ne izdaju fiskalne račune najviše je ugostiteljskih i trgovačkih radnji. Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić nije odgovarao na pozive, dok predsjednik Udruženja trgovaca RS Bogdan Marjanović priznaje da pojedine trgovine ne izdaju redovno fiskalne račune.

– Svi treba da se pridržavaju ove zakonske obaveze. Fiskalne kase i olakšavaju rad jer pojedini imaju veliki promet i bilo bi nezamislivo svakodnevno obavljanje poslova bez kase. Lakše je izdati račun nego platili veliku kaznu i zatvoriti objekat na 15 dana – kazao je Marjanović.

Predstavnici potrošača savjetuju građanima da traže račune i kada im ih trgovci ili ugostitelji ne daju.

– Na taj način štite i svoje interese i svoj kućni budžet. Ako ne uzmu račun, ne mogu ostvariti prava pri reklamiranju proizvoda. Pored toga, ako poreski obveznik ne izda fiskalni račun, novac koji bi trebalo da ide u budžet obično završi u džepovima onih kod kojih ne bi trebalo – kaže predsjednik Udruženja potrošača „Zvono“ iz Bijeljine Jovan Vasilić.

Poreska uprava je najavila da će nastaviti sa kontrolama i pozvala poreske obveznike da poštuju zakonske propise, a građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem i-mejl adrese kontaktŽporeskaupravars.org ili brojeva telefona istaknutih na njihovoj internet stranici.

Disciplina poreskih obveznika u Srpskoj je na vrlo niskom nivou kada je riječ o evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa, a inspektori Poreske uprave RS su u više od polovine kontrola obavljenih u sklopu akcije „Korak preduzmi, račun uzmi“ otkrili nepravilnosti. Inspektori Poreske uprave su u okviru najavljene akcije od 20. juna do 2. jula ove godine obavili 420 kontrola i čak u 232 slučaja utvrdili nepravilnosti. Poreznici su u tim kontrolama izdali 244 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 155.100 maraka i 92 poreska obveznika zatvorili na 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa. U kontrolama je otkriveno i šest neprijavljenih radnika. Katanac je najčešće stavljan na području koje pokriva Područni centar Poreske uprave RS u Istočnom Sarajevu, dok je najbolja situacija na teritoriji zvorničkog područnog centra gdje je zatvoreno najmanje radnji. – Podaci pokazuju da je s pravom pokrenuta ova kampanja, jer je bilo očigledno da je došlo do pada discipline poreskih obveznika, što potvrđuje podatak da je u više od polovine kontrolisanih objekata uočena nepravilnost. Međutim, kako preventivna kampanja odmiče i kako se povećava broj svakodnevnih kontrola inspektora, uočava se sve manje nepravilnosti što bi moglo da znači da te aktivnosti utiču na podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa i poreskih obveznika u poštovanju zakonskih propisa – istakli su u Poreskoj upravi. Među poreskim obveznicima koji ne izdaju fiskalne račune najviše je ugostiteljskih i trgovačkih radnji. Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić nije odgovarao na pozive, dok predsjednik Udruženja trgovaca RS Bogdan Marjanović priznaje da pojedine trgovine ne izdaju redovno fiskalne račune. – Svi treba da se pridržavaju ove zakonske obaveze. Fiskalne kase i olakšavaju rad jer pojedini imaju veliki promet i bilo bi nezamislivo svakodnevno obavljanje poslova bez kase. Lakše je izdati račun nego platili veliku kaznu i zatvoriti objekat na 15 dana – kazao je Marjanović. Predstavnici potrošača savjetuju građanima da traže račune i kada im ih trgovci ili ugostitelji ne daju. – Na taj način štite i svoje interese i svoj kućni budžet. Ako ne uzmu račun, ne mogu ostvariti prava pri reklamiranju proizvoda. Pored toga, ako poreski obveznik ne izda fiskalni račun, novac koji bi trebalo da ide u budžet obično završi u džepovima onih kod kojih ne bi trebalo – kaže predsjednik Udruženja potrošača „Zvono“ iz Bijeljine Jovan Vasilić. Poreska uprava je najavila da će nastaviti sa kontrolama i pozvala poreske obveznike da poštuju zakonske propise, a građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem i-mejl adrese kontaktŽporeskaupravars.org ili brojeva telefona istaknutih na njihovoj internet stranici.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *