4:30 , среда , 19 септембар 2018
Početna / SVIJET / FORIN AFERS: OD SVIH NAČINA, ŠPANIJA JE IZABRALA SRPSKI

FORIN AFERS: OD SVIH NAČINA, ŠPANIJA JE IZABRALA SRPSKI

Od svih načina na koji bi neka vlada mogla da reši problem separatističkih težnji izgleda da je španska vlada izabrala srpski način, piše časopis Forin afers.

katalonija

Španska vlada sada namerava da „ugasi“ regionalnu katalonsku vlast ukoliko odluči da prihvati rezultate nedavo održanog referenduma za nezavisnost te španske pokrajine. Baš kao što je to učinila srpska vlada s Kosovom 1990, navodi Forin afers.

Taj američki časopis navodi i da je od 1. oktobra, kada je održan referendum, Španija sveprisutna u katalonskom regionu – počev od povećanog broja policajaca koji patroliraju ulicama pa sve do vojske, a sve to podseća na reakciju vlade Srbije na kosovsku objavu nezavisnosti.

List još navodi da za mnoge Katalonce sve to liči na spoljnu okupaciju teritorije, pre nego na legitimnu raspodelu snaga reda zbog očuvanja mira.

Inače, očekuje se da predsednik Katalonije Karles Pudždemon danas saopšti da li će održati obećanje i zaista proglasiti nezavisnost te španske pokrajine. Ako se to dogod,i Španija će se suočiti sa najvećim političkim previranjem otkako se vratila demokratiji sedamdesetih godina prošlog veka, ocenjuje AFP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *