20:52 , среда , 24 април 2019
Početna / SVIJET / FRANCUSKA PLANIRA UVOĐENJE STROŽIH ZAKONA O PROTESTIMA

FRANCUSKA PLANIRA UVOĐENJE STROŽIH ZAKONA O PROTESTIMA

Francuska planira da uvede zakone kojima bi se pojačale sankcije za neprijavljene proteste, a kao odgovor na nasilne proteste “žutih prsluka”, izjavio je večeras francuski premijer Eduar Filip.

Filip je za državnu TF1 televiziju rekao da je neophodno sačuvati pravo na demonstracije u Francuskoj i sankcionisati one koji krše zakon, prenosi Rojters.

– Zato se vlada zalaže za ažuriranje zakona kako bi se sankcionisali oni koji ne poštuju obavezu da najave proteste, oni koji učestvuju u neprijavljenim protestima, oni koji dolaze na proteste s fantomkama – rekao je Filip.

On je dodao da bi vlada mogla da novi zakon izradi na osnovu već postojećeg zakona protiv fudbalskih huligana, prema kojem se pojedincima može zabraniti odlazak na stadion.

Filip je rekao da bi novi zakon mogao da bude predstavljen već u februaru.

On je dodao i da će razbojnici koji su odgovorni za nemire i materijalnu štetu u Parizu i drugim gradovima, u kojima su opljačkane radnje i oštećene banke, biti primorani da plate za štetu koju su izazvali.

Protesti “žutih prsluka” počeli su u subotu mirno u Parizu, ali se to promijenilo kada su demonstranti gađali predmetima policiju, koja je postavila barikade na mostovima preko Sene, i zapalili kante za đubre na otmjenom Bulevaru Sen Žermen.

Policija je ispalila suzavac kako bi spriječila stotine demonstranata da pređu rijeku i stignu do zgrade parlamenta, prenosi Rojters.

Francuske bezbjednosne snage gađale su i šok bombama učesnike prvog protesta ove godine.

Iznad Muzeja Orsej i kupole Francuske akademije nadvio se dim kada je policija, skoro nevidljiva na početku demonstracija, krenula na demonstrante, čim su oni skrenuli sa unaprijed dozvoljene rute.

Jedan restoran na obali rijeke Sene je zapaljen, a jedan policajac je ranjen kada ga je udario bicikl, koji je bačen sa ulice iznad obale rijeke.

Policijski brodovi patrolirali su rijekom, dok su na Bulevaru Sen Žermen na lijevoj obali Sene zapaljeni motocikli i automobili.

Do čarki između policije i učesnika protesta došlo je i u Kanu, a hiljade ljudi okupilo se i u Bordu, Ruanu i Marseju, mada je broj okupljenih djelovao daleko manji od onog kakav je viđen u prvim nedjeljama protesta.

IZVOR: TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *