16:32 , уторак , 18 децембар 2018
Početna / VIJESTI / FRAZE KOJIMA NE BISTE TREBALI ZAPOČINJATI REČENICU

FRAZE KOJIMA NE BISTE TREBALI ZAPOČINJATI REČENICU

Psihološki efekat toga kako započinjemo rečenicu je veliki. Evo nekoliko savjeta kako to nikako ne bi trebalo raditi.

20171213115356_455920

1. „Da budem iskrena…“

Sagovornik bi se mogao zapitati znači li to da do sada niste bili iskreni tokom razgovora. Zbog ovog dodatka naša rečenica, tj. naš stav gubi kredibilitet.

2. „Bez uvrede, ali…“

Čim sagovornik čuje ove riječi, podsvjesno se već sprema za uvredu i razvija odbrambene verbalne mehanizme. Prilikom kritikovanja trebalo bi da budemo jako oprezni. Sagovornika možete otvoreno pitati želi li da čuje jednu konstruktivnu kritiku. Radije započnite rečenicu s frazom poput ‘zabrinuta sam zato što’ i onda objasnite svoj stav.

3. „Zvučaće glupo…“

Ova fraza stvara dojam da nemate samopouzdanja i ne vjerujete u ono što govorite. Prije svega vam može naštetiti u poslovnim prilikama u kojima se od vas očekuje odlučno preuzimanje inicijative.

4. „Da sam ja na tvom mjestu…“

U situacijama kada niko nije ni tražio vaše mišljenje, ova fraza svakako je nepoželjna. U slučaju da neko i traži vaš savjet, izbjegnite je jer njome poručujete da vi znate bolje. Umjesto nje iskoristite fraze poput „možda bi mogla pokušati…“ ili „jesi li razmišljala o tome da…“.

5. „Možda griješim, ali…“

Zauzmite se jasno za svoj stav. Ako mislite da ste u pravu i čvrsto stojite iza toga, onda to i recite.

6. “Znam tačno kako se osjećaš i…”

Čuvajte se ove fraze ako razgovarate s osobom koja npr. tuguje zbog nečega. Nikada ne smijemo pretpostaviti da u potpunosti razumijemo nečiju bol jer je to individualna stvar. Svoje saosjećanje ili razumijevanje izrazite na drugačiji način i ne zaboravite da je u tim situacijama ljudima najčešće potrebno samo rame za plakanje i neko ko će ih u tišini saslušati.

7. „Samo da znaš…“

Kada se koristi u raspravama, ova fraza može podstaći sukob i potrebu sagovornika da se brani.

Izvor: nezavisne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *