14:48 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIH / GDJE SE (NE)ČEKA PRAVOSLAVNA NOVA GODINA

GDJE SE (NE)ČEKA PRAVOSLAVNA NOVA GODINA

Večeras se dočekuje pravoslavna Nova godina. U pojedinim gradovima i opštinama u RS biće organizovan doček, a u nekima ne. Doček NEĆE biti organizovan u Bijeljini, Prijedoru, Petrovu, Modriči, Istočnom Sarajevu.

vatromet

..Doboju, Bratuncu i Srebrenici, a BIĆE GA u Trebinju, Banjaluci, Prnjavoru, Brodu, Novom Gradu, Derventi, Čajniču, Gradišci i Višegradu.

Doček Pravoslavne nove godine biće večeras organizovan na trebinjskom Trgu slobode.
U Trebinju će od 21.30 časova nastupiti „Moda bend“ iz Šapca, a organizator je grad Trebinje.

Novu godinu po julijanskom kalendaru Trebinjci će moći da dočekaju u restoranima i kafićima, gdje je ulaz, uglavnom, slobodan, uz svirke domaćih bendova.

U trebinjskom Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, po tradiciji, biće služen moleban za srećnu i uspješnu Novu godinu.

Iz Centra javne bezbjednosti Trebinje apleovali su da građani ne koriste pirotehnička sredstva, a vozači da ne sjedaju za volan pod dejstvom alkohola.

U ostalim gradovima Hercegovine neće biti organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine na otvorenom.

Doček Pravoslavne nove godine biće organizovan u Banjaluci ispred Kulturnog centra „Banski dvor“ i hrama Hrista Spasitelja.

Program proslave Nove godine po julijanskom kalendaru počeće u 21.00 čas.

U kulturno-umjetničkom programu nastupiće Gradski tamburaški orkestar, Veliki narodni orkestar Centralnog kulturno-umjetničkog društva mladih „Veselin Masleša“, te ansambl Zdravka Ćosića.

Veliki vatromet najaviće u 23.55 časova dolazak Pravoslavne nove godine, a u ponoć će početi moleban u hramu Hrista Spasitelja.

 

Proslavu će obezbjeđivati pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka, a biće angažovane i sve dežurne službe.

Iz Gradske uprave ponovo apeluju na građane da za vrijeme praznika ne koriste pirotehnička sredstva, a vozačima da ne voze pod dejstvom alkohola.

2014-12-03_bl5
U Republici Srpskoj u toku je preventivna kampanja pod nazivom „Stop alkoholu na točkovima“, čiji je cilj da se ukaže na negativne posljedice vožnje pod dejstvom alkohola, te da se poveća nivo bezbjednosti saobraćaja.

Crkvena opština Prnjavor, pod pokroviteljstvom načelnika opštine Siniše Gatarića, organizovaće večeras u porti hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru doček Pravoslavne nove godine.

Iz opštinske administracije Srni je potvrđeno da program počinje u 20.00 časova.

Za sve građane koji kod crkve u Prnjavoru budu prisustvovali dočeku nove 2015. godine po julijanskom kalendaru biće obezbijeđeni kuvano vino, čaj i peciva, uz svirku lokalnog benda.

Moleban za srećan početak 2015. ljeta Gospodnjeg počeće u 23.30 časova.

U ponoć će biti upriličeni vatromet i bogata novogodišnja tombola.

Opština Brod i lokalna turistička organizacija organizovaće večeras doček Pravoslavne nove godine na platou kod hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

„Za novogodišnji doček po julijanskom kalendaru nastupiće lokalni estradni umjetnici, a kao i svake godine pripremljeno je i kuvano vino i ponoćni vatromet“, potvrdili su organizatori dočeka, koji su pozvali stanovništvo da se pridruže proslavi koja počinje od 22.00 časa.

Nakon ponoćnog vatrometa, zvona Hrama pozvaće pravoslavne vjernike na molitvu za Novu godinu.

U Novom Gradu i ove godine biće tradicionalno organizovan doček Pravoslavne nove godine na Trgu Mladena Oljače.

Goste će zabavljati više estradnih umjetnika, a u ponoć će se obratiti zamjenik načelnika opštine Zoran Starčević i predsjednik Skupštine opštine Mirko Zgonjanin.

Organizatori su za doček obezbijedili kuvano vino.

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla tačno u ponoć biće služen moleban.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Derventa organizuje večeras doček Pravoslavne nove godine na Trgu pravoslavlja u Derventi.

Prema programu, u 23.30 časova počeće bogosluženje u sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Tačno u ponoć novogodišnju čestitku sugrađanima uputiće načelnik opštine Derventa Milorad Simić, nakon čega će biti priređen vatromet.

Na dočeku će nastupiti pjevač narodne muzike Boro Drljača, a u programu će učestvovati i lokalna izvorna grupa.

Za posjetioce će biti obezbijeđeni kuvano vino i pecivo.

U laminačkoj i turjačkoj parohiji na području opštine Gradiška i ove godine biće organizovan doček Pravoslavne nove godine.

Doček Pravoslavne nove godine kod crkve Svetog proroka Ilije u Lamincima Sređanima počeće večeras u 21.00 čas uz kuvano vino i muziku.

Paroh laminački Branislav Vidačković rekao je da će u ponoć biti služen moleban za blagoslovenu 2015. godinu, a nakon toga uslijediće vatromet.

Vidačković je naveo da u Lamincima organizuju više manifestacija s ciljem da se vjernici okupe i uz molitvu dočekaju velike praznike.

On je naglasio da Pravoslavna nova godina dolazi 13 dana nakon međunarodne i da se 14. januara obilježavaju još dva praznika – Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i praznik Svetog Vasilija Velikog.

Sveta liturgija u hramu u Lamincima biće služena 14. januara u 9.00 časova.

Paroh turjački Dalibor Simunović pozvao je vjernike da zajedno kod crkve Svetog proroka Ilije u Turjaku dočekaju Pravoslavnu novu godinu.

Doček uz kuvano vino i muziku počeće u 21.00 čas, a u ponoć je predviđen moleban za srećnu i uspješnu 2015. godinu.

Simunović je napomenuo da se već pet godina u Turjaku organizuje doček Pravoslavne nove godine s ciljem očuvanja tradicije i običaja.

Uoči praznika Svetog Vasilija Velikog i Pravoslavne nove godine, danas u 17.30 časova u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci previđena je večernja služba, a u ponoć će biti služen moleban.

Sveta liturgija sutra biće služena u 9.30 časova.

Crkvena opština Čajniče, pod pokroviteljstvom opštine Čajniče, organizovaće večeras doček Pravoslavne nove godine na platou ispred Doma kulture u ovom mjestu.

„Za novogodišnji doček po julijanskom kalendaru nastupiće lokalni estradni umjetnici, a tačno u ponoć biće priređen i vatromet“, potvrdili su organizatori dočeka, koji su pozvali stanovništvo da se pridruže proslavi koja počinje od 21.00 čas.

Za sve građane koji budu prisustvovali dočeku nove 2015. godine biće obezbijeđeni čaj i kuvano vino.

Za doček Pravoslavne nove godine u Višegradu će biti održana tradicionalna manifestacija „Sarajevsko sijelo“.

U programu učestvuju narodni guslari, te muške i ženske izvorne pjevačke grupe.

Manifestaciju organizuje Guslarsko društvo „Rade Jamina“ iz Višegrada u Hotelu „Andrićev konak“.

Program počinje u 20.00 časova. Organizatori najavljuju da će poslije zvaničnog dijela „Sarajevskog sijela“ gosti uživati u živoj muzici, dočekujući Pravoslavnu novu godinu.

Gradska uprava Doboja neće organizovati doček Pravoslavne nove godine zbog posljedica majskih poplava i velike materijalne štete pričinjene gradu, potvrdio je Srni portparol gradske uprave Zdravko Đuričić.

Đuričić kaže da određeni broj sugrađana i dalje živi u kolektivnim smještajima, jer nisu uspjeli obnoviti domove, a i građani i privrednici se nalaze u teškoj
finansijskoj situaciji.

Zbog posljedica poplava nije bilo organizovanog dočeka ni međunarodne nove godine.

Srpski kulturni centar i Svetosavska omladinska zajednica Modriča otkazali su doček Pravoslavne nove godine na Trgu „DoktorMilan Jelić“ zbog iznenadne smrti šestogodišnje djevojčice H.P. iz Modriče.

Direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović rekao je da su organizatori, zbog smrti djevojčice, koja će danas biti sahranjena na groblju u Modriči, odlučili da otkažu doček Pravoslavne nove godine na otvorenom.

Djevojčica H.P. iz novog naselja Modriča Tri juče je preminula u Opštoj bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju.

U Bratuncu i Srebrenici neće biti organizovan doček Pravoslavne nove 2015. godine na trgovima.

Za doček Nove 2015. godine po julijanskom kalendaru u ova dva gradića ne pripremaju se nikakvi sadržaji.

Za razliku od prvih posljeratnih godina, kada je u Srebrenici Pravoslavna nova godina dočekivana u hotelu „Domavija“, koji godinama ne radi, već 15 godina nema organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine u ovom mjestu.

Nakon više godina, ove godine je izostao i doček Nove 2015. godine po gregorijanskom kalendaru na srebreničkom gradskom trgu.

U Bratuncu je Pravoslavna nova godina dočekivana na gradskom trgu uz svirku trubača i nastup poznatih estradnih zabavljača, ali posljednjih godina Pravoslavna nova godina dočekuje se skromno, u porodičnom ambijentu, bez većih troškova i organizovanja bilo kakvih sadržaja.

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović rekao je Srni da u ovoj opštini nisu održavane nikakve tradicionalne manifestacije u posljednjih godinu dana i da su sva sredstva predviđena za te namjene, rebalansom opštinskog budžeta, usmjerena za saniranje šteta od poplava.

U Bratuncu, takođe, nije bilo organizovanog dočeka ni međunarodne Nove godine na gradskom trgu.

Najveći broj bratunačkih i srebreničkih Srba će, po tradiciji, Pravoslavnu novu godinu dočekati u kućama i stanovima, u krugu porodice i prijatelja.

Manji broj imućnijih Novu godinu će proslaviti u zimskim centrima i gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Mladi iz ove dvije sredine novogodišnju noć će provesti u brojnim bratunačkim i jednom srebreničkom srpskom kafiću, gdje se okupljaju svake večeri. Neće biti priređeni posebni sadržaji u odnosu na svakodnevne, niti je potrebno rezervisati mjesta za novogodišnju noć.

Pred novogodišnji doček pretprazničnih gužvi u prodavnicama i na pijacama u ovim mjestima nema.

Doček Pravoslavne nove godine u Prijedoru ni ove godine neće biti organizovan na otvorenom.

Ranijih godina za organizovanje slavlja na otvorenom bila je zadužena Svetosavska omladinska zajednica Prijedor, ali se od te tradicije odustalo u posljednje dvije godine.

Proslava neće izostati u hotelima, restoranima, diskotekama i kafićima, a ulaz će biti, uglavnom, slobodan ili uz rezervaciju.

Nova godina po julijanskom kalendaru čekaće se večeras i na kućnim zabavama ili u krugu porodice uz bogatiju trpezu.

U crkvi Svete Trojice u Prijedoru u ponoć će biti služen moleban.

U Bijeljini danas neće biti organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine na otvorenom, kakav je uobičajen u gradovima i opštinama Republike Srpske i Srbije, potvrđeno je u Gradskoj upravi.

U gradu koji je drugi po veličini u Republici Srpskoj, sa 115.000 stanovnika, nije bilo organizovanog dočeka na trgu ni za doček međunarodne Nove godine.

Novogodišnje slavlje građani Bijeljine organizovaće u svojim domovima i brojnim ugostiteljskim objektima u gradu, gdje je rezervacija mjesta do 20 KM po osobi.

Za Novu godinu koja se proslavlja po julijanskom kalendaru Vlada Republike Srpske proglasila je neradnim danom srijedu, 14. januar.

U Petrovu večeras neće biti organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine.

Pravoslavne 2013. i 2014. godina proslavljene su na Trgu Nemanjića u centru Petrova, a ove godine organizatori su odlučili da, umjesto dočeka Pravoslavne nove godine na Trgu, najmlađim stanovnicima opštine prirede dječiju Novu godinu 31. decembra.

U ugostiteljskim objektima nisu pripremljeni posebni programi za doček, osim muzike uživo i bez novogodišnjih ulaznica.

Nijedna opština u sastavu grada Istočno Sarajevo večeras neće organizovati doček Pravoslavne nove godine na otvorenom.

Na području grada i na Jahorini doček Pravoslavne nove godine biće organizovan u ugostiteljskim objektima, a većina građana dočekaće je u svojim domovima.

Hotel „Bistrica“ na Jahorini organizuje doček uz cijenu od 25 KM po osobi.

Povodom Pravoslavne nove godine u Republici Srpskoj sutra je neradni dan.

Izvor-Mondo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *