8:05 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / BIJELJINA / GODIŠNJE OKO 100 ZAHTJEVA ZA POKUŠAJ MIRENJA SUPRUŽNIKA

GODIŠNJE OKO 100 ZAHTJEVA ZA POKUŠAJ MIRENJA SUPRUŽNIKA

U nekim zemljama koncept porodičnog življenja nije toliko favorizovan kao kod nas, gdje su porodica i brak i dalje u velikoj mjeri poštovane kategorije, ali su se i kod nas promijenila razmišljanja i očekivanja koje partneri imaju, rekli su za Semberske novine u Centru za socijalni rad Bijeljina.

razvod_braka

Brak je ranije bio više ekonomska kategorija, čiji je cilj bio proširenje imetka, rođenje nasljednika, dok su ljubav, sreća i poštovanje bili u drugom planu. Danas ukoliko nema ljubavi i zadovoljstva, parovi se odlučuju za razvod, navode u Centru za socijalni rad Bijeljina. Iz Centra ističu da supružnici kao najveće probleme u odnosima navode nerazumijevanje, lošu komunikaciju, nezadovoljena očekivanja, te alkoholizam, kocku, preteranu ljubomoru, kao i razne vidove agresivnog ponašanja kod partnera. Razvod je stresan životni događaj za sve članove porodice.

Njihove perspektive su različite a različiti su i doživljaji. Sam događaj pogađa čitav porodični sistem, naročito djecu. Neki parovi, prije samog razvoda, pokušavaju da prevaziđu problem pa prolaze i kroz postupak mirenja, napominju u Centru.

Na godišnjem nivou Centru za socijalni rad Bijeljina podnese se oko 100 zahtjeva za pokušaj mirenja, a u nešto većem broju te zahtjeve podnose žene. Postupci mirenja se u 10 do 15 odsto slučajeva završe izmirenjem supružnika. Uglavnom je riječ o slučajevima gdje i nije bilo ozbiljne odluke o razvodu braka, već je i samo podnošenje zahtjeva više poruka drugom supružniku da su problemi ozbiljni. Kod takvih parova ima prostora za savjetodavni rad, ističu u Centru za socijalni rad.Ipak, napominju iz bijeljinskog Centra, za većinu parova koji im se obrate kasno je za priču o zajedničkom životu, jer supartneri suviše emotivno distancirani, pa se sa njima više radi na roditeljskoj saradnji, kako se partnerski odnosi ne bi prenosili i na djecu.

 

Izvor: semberskenovine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *