0:10 , недеља , 18 август 2019
Početna / BIH / GODIŠNJI SASTANAK GUVERNERA EBRD U SARAJEVU

GODIŠNJI SASTANAK GUVERNERA EBRD U SARAJEVU

U Sarajevu će danas početi trodnevni godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj za koji je prijavljeno 2.886 učesnika.

Ovim povodom BiH će posjetiti predstavnici poslovne zajednice, investitori, visoki zvaničnici /guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke/, te predstavnici organizacija civilnog društva, saopšteno je iz EBRD-a.

Ovaj trodnevni skup počeće godišnjim donatorskim sastankom EBRD-a na kojem će donatori sa tri kontinenta razmotriti rezultate partnerstva tokom 2018. godine.

U fokusu programa konferencije biće tema Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta, koja se odnosi na sve zemlje regiona, kao i predstavljanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog Balkana.

U naredna tri dana na ovom skupu će biti riječi o temama, poput digitalizacije, tehnologije, zelenih gradova, migracije, te srednjim i malim preduzećima, odnosno načinu prevazilaženja izazova sa kojima se susreću.

BiH će, u okviru sesije o potencijalima za investiranje, imati priliku za promociju svih strateških industrijskih grana zemlje.

U srijedu, 8. maja, biće održan sastanak predstavnika zemalja okruženja, koji bi, kako se navodi u saopštenju, trebalo da pošalju jasnu poruku da je region pogodan za investiranje.

Iz EBRD-a je potvrđeno da će Sarajevo posjetiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, dok će BiH predstavljati predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

Konferencija za novinare zvaničnika predviđena je u 12.30 časova u zgradi zajedničkih institucija BiH.

Istog dana, u 16.00 časova biće održana sesija Zeleni gradovi – poboljšani uslovi života, u okviru koje će biti predstavljen koncept zelenih gradova, koji donosi visoke ekološke standarde i doprinosi kvalitetu života građana.

U četvrtak, 9. maja, u 9.30 časova u zgradi zajedničkih institucija BiH biće održana sesija Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte, kroz koju će BiH predstaviti svoja strateška područja i potencijale.

Tokom ove sesije biće ukazano na statešku geografsku poziciju zemlje domaćina godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, pravno okruženje pogodno za investitore, povoljne trgovinske sporazume, niske operativne troškove, kao i talentovane ljude koji BiH čine destinacijom punom potencijala za profitabilne investicije.

Nakon Zvizdićevog obraćanja, uslijediće obraćanje predsjednika EBRD-a Sume Čakrabartija, koji će govoriti o aktivnostima EBRD-a na promociji održivog rasta i inovacija u BiH.

Zbog činjenice da na Balkanu migracioni tokovi stvaraju izazove za lokalne ekonomije i ometaju održivi rast, predviđeno je održavanje sesije Migracije u regionu EBRD-a: pretvaranje izazova u priliku, u četvrtak.

Iz EBRD-a napominju da je problem migracija ključni izazov čije rješavanje zahtijeva kombinovane aktivnosti kreatora politike, privatnog sektora, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Budući da su nedostatak radnih mjesta, loše usluge i briga o kvalitetu života glavni razlozi za migraciju, na panel-diskusiji će biti raspravljano o ulozi privatnog sektora u rješavanju tih izazova i iskorištavanju mogućnosti koje migracija može donijeti.

Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a biće zatvoren u četvrtak, 9. maja, sesijom Alumni asocijacije EBRD-a, koja okuplja 3.000 članova i predstavlja jedinstvenu mrežu stručnjaka iz različitih sektora.

U saopštenju se dodaje da se Koordinaciono tijelo organizacije ovog događaja sastoji od 10 pododbora, a na organizaciji događaja angažovano je i 500 pojedinaca iz lokalne zajednice.

EBRD podsjeća da je vodeći investitor na Balkanu i da je tokom 2018. godine pružilo rekordan nivo finansiranja od 1,1 milijardu evra, podržavajući cilj ovog regiona da ostvari članstvo u EU.

Samo u BiH, EBRD je uložio ukupno 2,3 milijarde evra kroz 159 projekata od početka angažovanja u ovoj zemlji 1995. godine. Ukupne investicije ove banke u šest zemalja Balkana prelaze 11,6 milijardi evra.

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *