0:50 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / VIJESTI / GODIŠNJICA TERORISTIČKOG NAPADA U ZVORNIKU

GODIŠNJICA TERORISTIČKOG NAPADA U ZVORNIKU

Krvave slike ne prestaju da se smjenjuju pred očima zvorničkih policajaca Steve Milovanovića i Željka Gajića i godinu poslije terorističkog napada na policijsku stanicu u kojoj je ubijen njihov kolega Dragan Đurić, a sa tugom im se miješa bijes, jer je sa posljednjim pucnjem u teroristu prestala i istraga o nezapamćenom zločinu.

Terorista Nerdin Ibrić iz zvorničkog naselja Kučić kula 27. aprila 2015. godine upao je sa puškom u rukama u policijsku stanicu i osuo paljbu po policajcima. Đuriću nije bilo spasa, a Milovanović i Gajić su teško ranjeni. Još veći masakr spriječile su njihove kolege, koje su uzvratile paljbu i ubile člana vehabijskog pokreta. Policija RS započela je opsežnu istragu, ali je ona otupljena kada su slučaj preuzele institucije BiH. Pod sumnjom da su vrbovali Ibrića poslije terorističkog napada su uhapšeni Fatih Hasanović i Kasim Mehidić, ali su se ubrzo našli na slobodi. Godinu poslije krvavog pohoda teroriste rane u Zvorniku nisu zacijelile baš kao što ni pravda nije stigla odgovorne za zločin.

– Nije lako živjeti sa tim sjećanjem. Još se nisam oporavio i vjerujem da se od tog užasa nikada i neću oporaviti. Gorčinu u meni izaziva i činjenica da je i nakon godinu sve nepoznato. Razočaran sam neradom Tužilaštva BiH, jer su osumnjičeni na slobodi. Istraga nije gotovo ništa otkrila, a sudski proces nije okončan – kaže Milovanović za „Glas Srpske“.

Svaki put kad kroči u policijsku stanicu na oči mu naviru sjećanja kao iz pakla.
– Radom pokušavam da bar na momente potisnem užasne slike napada i mrtvog kolege Đurića, ali ne uspijevam, jer se one vraćaju čim stupim u stanicu. Taj dan mi je gori nego čitav rat koji sam prošao – priča Milovanović.

Prisjeća se da je kobnog dana predveče dežurao u policijskoj stanici.
– Đurić je bio na ulaznim vratima. Čuo sam pucanj i ugledao čovjeka sa puškom koji je pucao i vikao „Alahu-ekber, sve ću vas pobiti“. Išao sam unazad i pozvao kolege u pomoć, a terorista me je pogodio u rame. Postao sam svjestan užasa kad sam vidio ubijenog Dragana i ranjenog Željka – kaže drhtavim glasom Milovanović.

Gajić, koga je terorista pogodio u ruke, nogu i glavu, još se nije vratio na posao. Dane provodi po zdravstvenim ustanovama pokušavajući da zaliječi rane.

– Dragan i ja odrasli smo zajedno, iz istog smo mjesta, godinama smo zajedno radili. Svaki dan nam je sve teže bez njega. Još teže mi sve pada kad znam da nema sudskog epiloga. Nikad me niko nije zvao, niti me pitao o napadu. To je najbolji dokaz kakva je istraga – ispričao nam je ogorčeni Gajić.
Sa slikom prijatelja i kolege Đurića kako leži u lokvi krvi pred ulaznim vratima policijske stanice bori se svaku noć.

– Nema noći da to ne sanjam. Prošao sam rat, ali takvu strahotu nisam doživio. Nezamislivo mi je bilo da se to može desiti. To je kao da mi je terorista iz čista mira upao u kuću i počeo da ubija moje najbliže. Rat je nešto sasvim drugo – kaže Gajić.

Anđelko Đurić, brat ubijenog policajca, kaže da tuga i bol ne prestaju, a da so na rane dosipaju oni koji bi trebalo da kazne inspiratore zločina.
– Nikad niko iz Tužilaštva BiH nije razgovarao sa porodicom Đurić u vezi sa tim terorističkim napadom. Drugi put preživljavamo tragediju. Glavu porodice Nikolu muslimanske snage ubile su u junu 1992. godine kod Banovića. Da nije MUP-a RS, porodica Đurić bi se ugasila – kaže Anđelko Đurić.

Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović kaže da ni godinu od terorističkog napada nema sudskog epiloga.
– Izvještaj za krivično djelo terorizam protiv H. F. i M. K. sačinili su i Tužilaštvu BiH podnijeli službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Oni su tada bili lišeni slobode i Sud BiH odredio im je pritvor u trajanju od 30 dana, ali su kasnije pušteni da se brane sa slobode – kaže Miljanovićeva.
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da ne može davati informacije, jer istraga još traje.
– Kada budu sprovedene sve potrebne istražne radnje i vještačenja, biće donesena tužilačka odluka – kaže Grubešić.
Hasanović je nedavno na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom BiH osuđen na godinu zatvora zbog organizovanja terorističke grupe čiji je cilj bio da se pridruži Islamskoj državi u Siriji i Iraku.
Sjećanje na zločin

Ispred policijske stanice u Zvorniku danas će biti otkriven spomenik poginulim pripadnicima MUP-a, služen parastos i položeno cvijeće.

Delegaciju MUP-a RS, koja će posjetiti Zvornik, predvodiće ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Gojko Vasić, a najavljen je i dolazak šefa Misije OEBS-a u BiH Džonatana Mura.

Izvor: Glas Srpske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *