15:37 , четвртак , 22 март 2018
Početna / BIH / GOLIĆEVA: ZA BIH 1,2 MILIONA DOLARA ZA ADAPTACIJU NA KLIMATSKE PROMJENE

GOLIĆEVA: ZA BIH 1,2 MILIONA DOLARA ZA ADAPTACIJU NA KLIMATSKE PROMJENE

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, koja predvodi delegaciju BiH, tokom Konferencije o klimatskim promjenama u Bonu, održala je niz sastanaka, koji će za rezultat imati nova ulaganja u Republiku Srpsku i BiH.

goliceva

Golićeva je istakla da su tokom Bonske konverencije, zbog toga što ispunjava obaveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama, za BiH dogovorena bespovratna sredstva za Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene u iznosu od 3 miliona dolara, koja će biti operativna do kraja tekuće godine. Dogovorena su i bespovratna sredstva u iznosu od 1,2 miliona dolara za cijelu BiH za monitoring i verifikaciju izvještavanja. I ova sredstva će biti operativna do kraja 2017.“
Prema njenim riječima, na konferenciji je pružena puna podrška u aktivnostima na realizaciji Projekta energetske efikasnosti, koji se sprovodi i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Dobijena su čvrsta uvjeravanja da će biti odobrena bespovratna sredstva iz Zelenog klimatskog fonda u iznosu od 17,5 miliona dolara za nastavak ovog projekta u drugoj polovini 2018. godine. Bonska konferencija o klimatskim promjenama, na kojoj je učestvovalo 3960 predstavnika iz 195 zemalja i ministri iz zemalja članova Konvecije, koja s ezavršava danas preporućčila je svim zemljama da preispitaju svoje dobrovoljno učešće u smanjenju emisija sa efektom staklene bašte. Ovi ciljevi biće analizirani na narednoj Konvenciji o klimatskim promjenama, u novembru ove godine u Bonu.

Izvor: RTRS

Foto: vlada.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *