8:36 , уторак , 20 август 2019
Početna / BIH / GORDANA TADIĆ IZABRANA ZA GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BIH

GORDANA TADIĆ IZABRANA ZA GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BIH

Gordana Tadić danas je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH imenovana za novog glavnog tužioca BiH.

Među 11 kandidata za ovu poziciju, u najužem izboru bili su aktuelni vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić, te tužilac BiH Diana Kajmaković i federalni tužilac Munib Halilović.

Oni su na sjednici pred članovima VSTS-a iznijeli programe rada, nakon čega je imenovan novi glavni tužilac.

Većinom glasova članova VSTS-a (9 za, 2 protiv i 2 suzdržana) za glavnog državnog tužioca izabrana je Gordana Tadić koja je od suspenzije Gorana Salihovića, odnosno od septembra 2016. godine, na mjestu vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Tadić je u obraćanju VSTV-u kazala da joj je najveći dosadašnji uspjeh to što je stabilizovano Tužilaštvo BiH.

Još od samog raspisivanja konkursa za glavnog državnog tužioca Tadićeva je važila za favorita.

Gordana Tadić je rođena 1962. godine u Živinicama. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit položila je 1995. godine. Po završetku studija do 1996. godine radila je u privredi.

Ona ima 20 godina tužilačkog staža, od kojih je dvije godine bila zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Inače, fotelja glavnog tužioca Tužilaštva BiH jedna je od najvažnijih u državi, a od formiranja Tužilaštva BiH 2003. godine glavnog tužioca uvijek su pratili skandali. Nijedan od dosadašnja tri glavna tužioca nije završio svoj mandat do kraja i sa pozicije je odlazio uglavnom uz afere koje su ga pratile.

Prvi glavni tužilac bio je Marinko Jurčević, koji je 2008. godine iznenada otišao na bolovanje, a ubrzo poslije toga i podnio ostavku na tu funkciju, a kasnije prešao u notare.

Poslije Jurčevića na mjesto glavnog tužioca došao je Milorad Barašin, koji je sa mjesta glavnog tužioca odstupio nakon što su se u javnosti pojavili snimci njegovih kontakata sa Slobodanom Tešićem, međunarodnim trgovcem oružjem, koji je krajem prošle godine stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Poslije Barašina na mjesto glavnog tužioca izabran je Goran Salihović, protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak zbog nepravilnosti u radu, a kasnije je čak pokrenuta i istraga Tužilaštva BiH koja bi uskoro trebalo da dobije svoj epilog.

Izvor: NEZAVISNE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *