5:03 , недеља , 24 јун 2018
Početna / BIJELJINA / GRAĐANI BI U STATUT GRADA UGRADILI I ZABRANU PUŠENJA

GRAĐANI BI U STATUT GRADA UGRADILI I ZABRANU PUŠENJA

U javnoj raspravi o novom statutu Grada Bijeljina građani su dali 21 prijedlog, među kojima je zahtjev da se u tekst nacrta unese zabrana pušenja na javnim mjestima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U izvještaju Radne grupe za praćenje javne rasprave o nacrtu statuta, koji će Skupština grada razmatrati 21. aprila kada će na usvajanju biti Prijedlog statuta, ovakav zahtjev nije prihvatljiv jer ovo pitanje nije materija koja se uređuje statutom.

Za pokušaj građana da u statut unesu obavezu gradonačelnika da jednom nedjeljno odvoji po četiri sata za građane Bijeljine, Radna grupa je ocijenila da je neprihvatljiv, jer se ta materija ne uređuje statutom.

Sa istim obrazloženjem odbijen je i prijedlog da se u statut unese obaveza Grada da izgradi fiskulturnu salu.

Kao neprihvatljiv je odbijen zahtjev da se u statut Bijeljine doda stav o poštovanju konkursne procedure kod zapošljavanja u svim javnim institucijama, uz ocjenu da se ta materija uređuje zakonom.

Radna grupa uvažila je zahtjev da se u statut doda obaveza Grada, da u okviru svojih nadležnosti, podstiče i preduzima mjere u cilju ostvarivanja jednakih mogućnosti za lica sa invaliditetom.

U nacrt je dodata obaveza Grada da, u skladu sa finansijskim mogućnostima, učestvuje u održavanju i zaštiti kulturnih dobara na području Grada koja su pod zaštitom Republike Srpske i BiH.

Prema istom principu, u skladu sa finansijskim mogućnostima, dodata je obaveza Grada da učestvuje u obezbjeđivanju dijela sredstava za izgradnju, tekuće i investiciono održavanja objekata osnovnog obrazovanja.

Na zahtjev građana da se novi statut uskladi sa Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca u pogledu prednosti pri zapošljavanju, u tekst je dodata rečenica „u skladu sa prioritetima utvrđenim zakonom.“

Ovaj stav sada glasi da se „u radni odnos u Gradsku upravu može primiti lice koje ispunjava opšte uslove za zapošljavanje u Gradsku upravu, ako ispunjava posebne uslove propisane zakonom i pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i u skladu sa prioritetima utvrđenim zakonom“.

IZVOR-AGENCIJE

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *