14:47 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIH / GRAĐANI BIH PLAĆAJU NAJVIŠE CIJENE LIJEKOVA U REGIONU

GRAĐANI BIH PLAĆAJU NAJVIŠE CIJENE LIJEKOVA U REGIONU

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i vršilac dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak naglasili su da BiH, zbog nepostojanja pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova, godišnje gubi desetine miliona maraka, a njeni građani plaćaju najviše cijene lijekova u regionu.

download (1)

Sagovornici su saglasni da je od izuzetnog značaja usvajanja pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH koji je nedavno izmijenjen.
Osmanović je istakao da je neophodno da se Pravilnik u što kraćem roku nađe pred Savjetom ministara BiH kako bi što prije počela njegova primjena u praksi, što bi za građane na godišnjem nivou značilo uštedu na desetine miliona KM.

Novi pravilnik o lijekovima trebalo bi da bude usvojen do 1. marta, a građani će njegove pogodnosti osjetiti za nekoliko mjeseci, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Osmanović je rekao da prioritet u radu Agencije za lijekove i medicinska sredstva treba da bude i donošenje esencijalne liste lijekova na nivou BiH, a prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

On je izrazio očekivanje da će dobra saradnja sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH biti nastavljena i u budućnosti.

Izvor: InfoBijeljina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *