23:46 , четвртак , 22 март 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / GRADIŠKA: TRI NOVA SLUČAJA MIŠIJE GROZNICE

GRADIŠKA: TRI NOVA SLUČAJA MIŠIJE GROZNICE

Na području Potkozarja proglašena je epidemija mišije groznice zbog koje je do sada hospitalizovano 11 građana, a zaraza prijeti i okolnim naseljima i opštinama, rekao je direktor Doma zdravlja Gradiška Tihomir Mihajlović.

103620

– Ugroženo je cijelo područje opštine Gradiška, a imam informacije i da su zabilježeni slučajevi u Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Srpcu, kao i u graničnom području Hrvatske, u Okučanima i Novoj Gradišci – kaže Mihajlović.

On je precizirao da je epicentar zaraze u Podgradcima, ali i istakao da ima zaraženih i u Grbavcima i Turjaku, objavile su „Nezavisne novine“.

Mihajlović je naveo da su potvrđena tri nova slučaja i da je do sada ukupno evidentirano 11 zaraženih.

Prema njegovim riječima, dvije ekipe Doma zdravlja Gradiška su stalno na terenu i za tri dana obišle su 300 domaćinstava, a u planu je obilazak 1.000.

– Najugroženiji su poljoprivrednici, stočari i radnici u šumama jer češće dolaze u kontakt sa miševima, kao i svi koji ne peru ruke, a dolaze u dodir sa mokraćom, izmetom ili slinom miševa i pacova – kaže Mihajlović.

Svima koji se bave poljskim radovima ili radovima u zatvorenom prostoru, a postoji mogućnost ulaska miševa, on savjetuje korištenje zaštitne maske i rukavica, te da nakon posla obavezno obave ličnu higijenu.

– Oni koji imaju kontakt sa namirnicama koje su pri zemlji, poput zelene salate, crnog luka, špinata, jagoda moraju ih dobro oprati – kaže Mihajlović i podsjeća da je obavljena redovna deratizacija i da je u toku vanredna deratizacija mjesta na kojima se pojavila mišja groznica.

Direktor Doma zdravlja Kostajnica Zoran Torbica navodi da su u ovoj opštini zabilježena četiri slučaja mišije groznice prije dvadesetak dana i da nema novootkrivenih, ali je pokrenuta inicijativa za vanrednu deratizaciju.

Direktor Doma zdravlja u Srpcu Mirko Stojić kaže da u ovoj opštini trenutno nema zabilježenih slučajeva ove zaraze.

Prema navodima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, mišija groznica registrovana je samo u Gradišci.

– U našoj službi nismo zaprimili nijednu prijavu oboljenja od mišije groznice u ovoj godini, a nemam informacije da li je neki pacijent sa ovom dijagnozom hospitalizovan u Univerzitetskom kliničkom centru – rekla je Mirela Kasabašić iz Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

Stručnjaci apeluju da se građani jave ljekaru ako imaju simptome poput visoke temperature, drhtavice, glavobolje, zamućenja vida, crvenila i svraba očiju, crvenila kože, lica, vrata i prsa, bolova u grlu, žeđi i suvoće usta. U drugoj fazi bolesti javljaju se oštećenja bubrega, bolovi u trbuhu i krvarenja iz pojedinih organa.

Izvor:RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *