9:52 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / GRUEVSKI ZAEVU: DAJEM PODRŠKU, HAPSI ME, ALI ODUSTANI…

GRUEVSKI ZAEVU: DAJEM PODRŠKU, HAPSI ME, ALI ODUSTANI…

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski ponudio je da podrži manjinsku vladu SDSM ukoliko lider te stranke Zoran Zaev odustane od takozvane „Tiranske platforme“.

37289474158b0231c88d0f094613249_v4_big

Ona bi, prema njegovim rečima, mogla, „fundamentalno da promeni Makedoniju i dovede do podele po etničkim linijama“, prenosi MIA.

Gruevski je gostujući na jednoj makedonskoj televiziji kazao da je rekao Zaevu da će dobiti 51 glas VMRO-DPMNE, uz jedan zahtev – da se ne sprovodi platforma albanskih stranaka.

„Spremni smo da podržimo SDSM da formira manjinsku vladu ukoliko odustanu od zakona o jezicima, Tiranske platforme i predloga da se redefiniše i degradira Makedonija. Ukoliko Zaev toliko želi da bude premijer, pustićemo ga da implementira svoj program, onoliko dugo koliko ne ugrožava državne i nacionalne interese. Može da nas napada ako želi, ali ne i državu“, rekao je Gruevski.

Prema njegovim rečima, ukoliko Zaev traži on će se dobrovoljno „predati, biti uhapšen, zatvoren, maltretiran“, a VMRO-DPMNE će i dalje podržavati manjinsku vladu do sledećih izbora koje već sada mogu da dogovore.

„Pustite ga da me napadne, ali prestanite da napadate državu. On (Zaev) ovo može da smatra otvorenom ponudom“, rekao je Gruevski.

„Tiranska platforma“, koju su albanske partije u Makedoniji dogovorile sa albanskim premijerom Edi Ramom podrazumeva, između ostalog, i da albanski jezik bude zvanični jezik u Makedoniji.

Gruevski je kazao da je predloženi zakon kojim bi se albanski uveo kao zvaničan jezik u Makedoniji bio samo „prvi korak“ u seriji poteza koji bi doveli do podele Makedonije po „etničkim linijama, kroz kantone ili federalne jedinice“.

„Autori ovog scenarija nastoje da ustoliče Zaeva u Makedoniji, oslabe zemlju i dovedu do promene imena i identiteta Makedonaca. To je cilj onih koji su započeli kampanju kako bi oborili sa vlasti VMRO-DPMNE. Taj proces može da dovede do gubljenja naše države“, rekao je Gruevski i pozvao ljude da se aktiviraju protiv tog scenarija.

 

IZVOR-TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *