16:16 , недеља , 21 јул 2019
Početna / ISTAKNUT / HAMBURG ZABRANIO DIZELAŠE

HAMBURG ZABRANIO DIZELAŠE

Hamburg je postao prvi grad u Njemačkoj koji je uveo zabranu na promet vozila sa dizel motorima na pojedinim saobraćajnicama.

Zabrana, koja će ostati na snazi sve dok se kvalitet vazduha u gradu ne poboljša, primenjivaće se na dvije dionice ukupne dužine 2,2 kilometra, prenosi agencija AP.

„Naš cilj i naša odgovornost je da zaštitimo građane od isparenja štetnih gasova“, izjavio je hamburški senator za životnu sredinu Jens Kerstan.

Zabrana će, kako dodaje, važiti sve dok federalna vlada ne primora automobilske kompanije da instaliraju nove sisteme za čišćenje izduvnih gasova u stara dizel vozila, čemu se proizvođači protive.

U ekološkoj organizaciji Grinpis se nadaju da će i drugi njemački gradovi slediti primer Hamburga, ali i gradova kao što su Kopenhagen i Amsterdam u preispitivanju svoje saobraćajne politike.

Vrhovni administrativni sud u Nemačkoj je u februaru načelno dozvolio gradovima uvođenje zabrane prometa vozilima na dizel pogon u svrhu smanjenja količine ugljen-dioksida u većim gradovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *