5:56 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / HELIKOPTERI – POTREBA ILI HIR FUNKCIONERA RS?

HELIKOPTERI – POTREBA ILI HIR FUNKCIONERA RS?

Na sednici Narodne skupštine RS nabavka helikoptera izazvala oprečna mišljenja. Opozicija veruje da će letelicu koristiti isključivo političari.

rs Banjaluka.com_620x0

Predlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera, razmatran juče na sednici Narodne skupštine Republike Srpske izavao je oprečna mišljenja. Opozicija je beskompromisno osporila predlog Vlade RS, smatrajući da će helikopter primarno biti korišćen za privatni prevoz funkcionera RS, a ne u medicinske svrhe.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će helikopter biti nabavljen kroz dve javne nabavke i da će sve biti transparentno.

– Biće međunarodni tender za kupovinu helikoptera i znaće se koliko košta. I finansijska sredstva će biti nabavljena kroz javni poziv – rekao je Tegeltija, dodajući da će helikopter, prema informacijama koje ima, koštati od 5,5 do šest miliona KM, a da će ostatak sredstava biti za dodatnu opremu.

Šef Kluba PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo rekao je da ova stranka neće podržati Predlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera, jer je, kako kaže, krajnje vreme da se prestane sa politikom zaduživanja.

Brčkalo je rekao da će zaduženje od 9,4 miliona KM sa kamatama građane Srpske koštati više od 13 miliona KM.

– To je politika kojoj nema kraja. Da su otkrili samo jednu aferu iz prethodnog perioda, mogli su helikopter nabaviti iz redovnih sredstava – rekao je Brčkalo novinarima u Narodnoj skupštini.

Poslanik NDP Dragan Čavić rekao je da nije saglasan sa dugoročnim zaduženjem Republike Srpske za nabavku helikoptera, jer smatra da ova letelica neće biti primarno korišćena za potrebe prevoza bolesnika, gašenja požara i policijske poslove, već za prevoz funkcionera.

– To nije primereno stanju u društvu. Mi smo protiv ove odluke i smatramo da je nemoralna – naveo je Čavić i pozdravio svaki transport Helikopterskog servisa za potrebe prevoza bolesnika i evakuacija tokom nesreća.

POSTOJEĆE DOTRAJALO

Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da je nabavka novog helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa Srpske prioritet, jer za dve godine postojeće letelice neće biti operativne, što je rizik.

Stevandić je, tokom rasprave o predlogu odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera, za potrebe Helikopterskog servisa Srpske, naglasio da nisu naplaćivane medicinske evakuacije helikopterom, kojih je bilo 70.

 

IZVOR-VEČERNJE NOVOSTI

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *