22:11 , среда , 12 децембар 2018
Početna / BIJELJINA / HLADNOĆA OTKAZALA FILMOVE I PREDSTAVE U BIJELJINI

HLADNOĆA OTKAZALA FILMOVE I PREDSTAVE U BIJELJINI

Sve one koji su ovih dana željeli da pogledaju film u bijeljinskom Gradskom bioskopu ili da uživaju u pozorišnim predstavama na vratima Centra za kulturu „Semberija“ dočekao je natpis: „Zbog kvara na sistemu grijanja, ne radimo“.

20170116224714_227295

U Centru za kulturu, zbog veoma niskih temperatura, zaleđen je sistem grijanja, pa su nadležni bili prinuđeni da otkažu filmske projekcije, pozorišne predstave i ostale sadržaje planirane za januar. Objašnjavaju da uprkos tome što predstavlja ukras grada, ovaj objekat nije dobro urađen.

– Objekat nije prilagođen temperaturama na Balkanu, posebno ovako izrazito niskim kakve smo imali u posljednjih nekoliko dana u Semberiji, kada su dostizale i minus 20 stepeni. Grijemo se na struju, nismo priključeni na gradsko grijanje putem bijeljinske „Toplane“, pa su se uređaji usljed hladnoće i debelog minusa zaledili – rekla je direktorica Centra Ljiljana Erkić.

Ona je istakla da u okviru zgrade postoje prostorije koje se ne smiju zagrijavati i u kojima se nalazi agregat, gdje je došlo do pucanja cijevi. Objašnjava da se glavni motori za klima-uređaje nalaze na krovu, pa je do iskakanja sistema dolazilo i u decembru.

– S obzirom na to da se ta prostorija nalazi u suterenu, praktično ispod toaleta, došlo je do totalnog zastoja. Nijedan toalet nije u funkciji, jer su školjke popucale, a u zgradi nema vode. Dok izvođač ne dođe da popravi ove kvarove, nismo u mogućnosti da izvodimo predstave – rekla je Erkićeva.

Prema njenim riječima, zbog hladnoće i nemogućnosti zagrijavanja prostorija radnicima je skraćeno i radno vrijeme.

– Uslovi za rad su nemogući. Temperatura u prostorijama je sedam stepeni Celzijusa, a u suterenu čak i tri stepena – navela je ona.

Dodala je da će pozorišni repertoar biti vraćen, ukoliko ubrzo bude saniran kvar na vodovodnim cijevima.

– Kafić i drugi prostori i dalje neće raditi, jer gosti ne mogu da sjede u hladnom – rekla je Erkićeva.

Slična situacija je i u bioskopu koji radi u okviru bijeljinskog Centra za kulturu, ali se nalazi na drugoj lokaciji u gradu.

– Iako je zgrada renovirana prije nekoliko godina, kotao za centralno grijanje, zbog dotrajalosti, ne može postići potrebnu temperaturu pa je u zgradi došlo do pucanja cijevi i uopšte nema grijanja – rekla je Erkićeva.

Ona navodi da se za održavanje Centra za kulturu i Gradskog bioskopa iz gradskog budžeta godišnje izdvaja 8.000 KM, što, kako kaže, nije dovoljno. Kako navodi, za pomoć su se više puta obraćali i Gradskoj upravi.

– Prilikom izrade budžeta tražila sam povećanje stavke za održavanje. Međutim, novca nema dovoljno – rekla je Erkićeva.

Građani
Jedan od stanovnika Bijeljine, kojeg smo zatekli pred vratima Centra za kulturu, rekao je da je ova situacija nevjerovatna.

– Mislim da izvođač radova ovo nije dobro uradio. Kako je moguće da ovakva zgrada, za koju je izdvojeno mnogo novca, ima tako loše riješen sistem grijanja. To je nezamislivo u današnje vrijeme, kada postoji toliko načina da se zagrijavaju prostorije – kazao je ovaj stanovnik Bijeljine, koji nije želio da mu objavimo ime.

Izvor: Glassrpske.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *