13:42 , петак , 19 јул 2019
Početna / BIH / HRVATI SE ŽALILI ZVANIČNICIMA EU NA REZULTATE IZBORA U BiH

HRVATI SE ŽALILI ZVANIČNICIMA EU NA REZULTATE IZBORA U BiH

Poslanici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu žalili su se visokim zvaničnicima EU na izborni proces u BiH, zahtijevajući da se o toj temi raspravlja na sljedećoj sjednici Savjeta za spoljne poslove Evropske komisije.


Članovi Evropskog parlamenta iz Hrvatske izrazili su zabrinutost zbog rezultata proteklih izbora u BiH, koji su, kako su naveli u pismu visokim zvaničnicima EU, rezultirali izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, zahvaljujući većinom bošnjačkim glasovima, dok je uvjerljiva većina Hrvata glasala za drugog kandidata, te istakli da se to dogodilo već treći put.

„Čvrsto vjerujemo da takav rezultat ne doprinosi stabilnosti i funkcionalnosti BiH kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda i ostalih, kao što je predviđeno dejtonskim i pariskim pregovorima“, navedeno je u pismu.

Parlamentarci iz Hrvatske su ukazali i na „ozbiljne izazove i prolongiranja uspostavljanja vlasti“ na federalnom i nivou BiH zbog „nepostojećih članova izbornog zakona“.

Hrvatski poslanici očekuju opsežnu diskusiju o postizbornoj situaciji u BiH tokom sljedeće sjednice Savjeta za spoljne poslove Evropske komisije, navodeći da podržavaju zajedničku poruku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Federike Mogerini i komesara EU za proširenje Johanesa Hana, koji su istakli značaj brzog uspostavljanja vlasti u Domu naroda u skladu sa odlukama Ustavnog Suda BiH u slučaju „LJjubić“.

Pismo je upućeno predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, te Mogerinijevoj i Hanu.

Potpisnici pisma su poslanici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević i Željana Zovko.

IZVOR: SRNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *