2:59 , nedelja , 19 novembar 2017
Početna / REGION / HRVATSKA PODNIJELA 84 AMANDMANA NA REZOLUCIJU O SRBIJI

HRVATSKA PODNIJELA 84 AMANDMANA NA REZOLUCIJU O SRBIJI

Od 325 amandmana, koliko je podneseno na rezoluciju o napretku Srbije izvjestioca EP Dejvida Mekalistera, Hrvati su podnijeli četvrtinu.

HRVATSKA

Primjedbe Hrvata uglavnom se odnose na veću zaštitu hrvatske manjine u Srbiji, traži se vraćanje kulturnog blaga i rješavanje pitanja međudržavne granice, kao i ukidanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji u suđenjima za ratne zločine.

Hrvatima smeta i hapšenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj po potjernici Beograda, i u amandmanima optužuju Srbiju da preuzima ulogu „malog Haga“.

Zagrebu je trn u oku i saradnja Beograda i Moskve, posebno zajedničke vojne vježbe, a iznesene su primjedbe i na to što Srbija nije Tribunalu u Hagu isporučila troje radikala optuženih za nepoštovanje suda.

Hrvati traže da se u rezoluciji jasno postavi uslov da se bilateralna pitanja rješavaju na početku pregovora Srbije i EU. Spoljnopolitički odbor EP trebalo bi 27. februara da glasa o kompromisnom tekstu koji bi trebalo da bude izglasan na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u martu u Strazburu.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *