22:17 , субота , 25 мај 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / IMA LI RJEŠENJA ZA STARE STUDENTE?

IMA LI RJEŠENJA ZA STARE STUDENTE?

Danas ističe rok za završetak studija studentima koji studiraju po Zakonu o Univerzitetu. Iz rektorata oba javna univerziteta najavljuju prebacivanje na bolonjski proces svih studenata koji nisu položili ispite do 30. septembra. Studenti, na ovo ne pristaju, podsjećajući da Ustav zabranjuje retroaktivno dejstvo zakona, pa tako i Zakona o visokom obrazovanju. Ima li rješenja na vidiku?!

 

 

 

 

 

 

Stefana Grkovića od diplome pravnika dijeli pola ispita. Prema najavljenom rješenju, nakon 30. septembra on, i ostatak „starih“ studenata moraće da pređu na bolonjski program, dobiju osam ispita i slušaju dodatna predavanja. Na to ne pristaju.

„Ukoliko nam se ne izađe u susret i ukoliko ne dođe do, ili produženja roka ili ukidanja ovog roka studija, ili rješenja našeg problema na drugi adekvatan način, uvjeren sam da će biti i apelacije Ustavnom sudu Republikje Srpske i BiH“, kaže Grković, apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Stari studenti, podsjećamo, posljednjim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju iz aprila, nisu tretirani jer oni koji su bili dužni da ih prebroje, resorno ministarstvo su informisali da je riječ o sporadičnim slučajevima.

Ako je više od 1.500 studenata – sporadičan slučaj, onda priča ima smisla.

„Članovi radne grupe za izradu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju bili su predstavnici oba javna univerziteta, kao i predstavnici Unije studenata Republike Srpske. Niti jedan član radne grupe nije dao prijedlog za produženje roka na osnovu kojeg bi studenti upisani na studije prema Zakonu o univerzitetu mogli da nastave svoje školovanje u skladu sa tim propisima“, navode u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ipak, nova struktura Unije studenata, na strani je, u ovom slučaju „oštećenih“.

Napominju da dodatni ispiti znače i dodavanje još jedne akademske godine, na šta će studenti odgovoriti ili napuštanjem studija trajno ili prelaskom u veće studentske centre – Novi Sad i Beograd.

„Ako je nekome u interesu nešto više od 1.000 studenata da skloni sa dva javna univerziteta, onda slobodno neka izvole, ali neka snose odgovornost. Јa mislim da oni koji tako urade, treba da podnesu ostavke“, rekao je Milan Milišić, predsjednik Unije studenata Republike Srpske.

Univerzitet u Banjaluci, u utorak je raspravljao o ovome na Kolegijumu dekana. Rješenje vidi u nezavisnim komisijama koje će, kako kažu „što bezbolnije“ izračunati razliku u predmetima starog i novog programa. Senat je izričito protiv produžetka.

„To je stav Senata, ali Ministarstvo je moglo, da su studenti zahtijevali, uz izmjene i dopune zakona, koje su išle u junu mjesecu prošle godine, to uvrstiti“, ističe Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, ipak su fleksibilniji od kolega u Banjaluci.

„Mislim da ne trebamo kruto gledati u rokove i određene dane, i da se oni mogu prilagođavati njihovim potrebama u tom periodu. Očekujem da ćemo ipak naći rješenja, kako ne bi propale njihove godine studija“, navodi je Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Studenti su izričiti u zahtjevu da im se omogući polaganje ispita, do kraja decembra, kada bi u Parlamentu trebalo da se riješi ova situacija – da fakultete završe po zakonu po kome su upisali, jer ni jedan drugi i nema pravno dejstvo.

IZVOR: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *