19:25 , среда , 15 август 2018
Početna / BIH / INCKO IZGUBIO KOMPAS: PROSLAVU 9. JANUARA UPOREDIO SA DANOM OSNIVANJA NDH-a!

INCKO IZGUBIO KOMPAS: PROSLAVU 9. JANUARA UPOREDIO SA DANOM OSNIVANJA NDH-a!

Visoki predstavnik Valentin Incko oglasio je preko federalnih medija o proslavi Dana Republike Srpske.

incko

U izjavi za portal faktor.ba obilježavanje 9.januara u Republici Srpskoj Incko je doveo u vezu sa, ni manje ni više, nego 10.aprilom, kada je prije 77 godina formirana genocidna Nezavisna država Hrvatska.

„Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti“, rekao je Incko za pomenuti portal.

Proslavu Dana Republike Srpske, ali i izjave predsjednika Milorada Dodika o težnji pripajanja Srpske Srbiji, Incko je nazvao „prekoračenjem crvene linije“.

Prema njegovim riječima, ukoliko se utvrdi da je tokom jučerašnje proslave došlo do kršenja Ustava i zakona BiH, na potezu je Tužilaštvo BiH koje bi, po njemu, trebalo reagovati po službenoj dužnosti.

Na pitanje da prokomentariše naredbu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci, Incko je rekao:

„Ja sam zadužen za civilne aspekte Dejtonskog sporazuma, a za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj“.

Izvor: Fena, Faktor.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *