5:43 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / BIH / INICIJATIVA SDA ŠTETNA PO ODNOSE U ZEMLJI

INICIJATIVA SDA ŠTETNA PO ODNOSE U ZEMLJI

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak rekao je da je najava inicijative SDA o promjeni imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH štetna po ukupne odnose u BiH i da je svi u Srpskoj doživljavaju kao neprijateljski akt. On je naglasio da takva namjera znatno otežava formiranje vlasti na nivou BiH.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Crnadak danas održao predavanje u Atlantskom savezu Crne Gore u Podgorici na kojem su glavne teme bile aktuelna politička situacija u BiH, proces evropskih integracija, saradnja BiH sa NATO-om, kao i budućnost regionalnih odnosa.

Kada je riječ o NATO-u, Crnadak je naveo da će odluku o Prvom godišnjem nacionalnom programu ili usvojiti ili definitivno odbiti politička struktura koja će formirati novi Savjet ministara.

On je rekao da je „zbog odluke vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske da se predomisle o podršci MAP-u, stvorena atmosfera u kojoj je nemoguće očekivati da sadašnji saziv Savjeta ministara odlučuje o aktiviranju MAP-a“.

Crnadak je naglasio da prištinske takse od sto odsto na robu iz BiH i centralne Srbije moraju hitno biti ukinute, jer su donijele lošu atmosferu i potpuno paralizovale mogućnost razvoja odnosa u regionu.

On je rekao da je najvažniji spoljnopolitički prioritet BiH proces evropskih integracija i da je oko toga postignut potpuni konsenzus.

U skladu sa tim i potrebom da se životna pitanja svih ljudi rješavaju što brže, Crnadak je naveo da je potrebno što prije odgovoriti na preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te stvoriti neophodne uslove da bi BiH u ovoj godini dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

On je istakao da evropski put BiH ne smije biti talac procesa formiranja vlasti na nivou BiH i da će to biti poruka koju će prenijeti i ministrima inostranih poslova EU, sa kojima će se sastati 1. februara u Bukureštu.

Crnadak je rekao da nakon potpisivanja Sporazuma o granici BiH i Crna Gora nemaju značajnijih otvorenih pitanja, te da je od ogromnog značaja za mir i trajnu stabilnost da regionalni odnosi na prostoru Balkana konstantno napreduju.

Po završetku predavanja u Atlantskom savezu Crne Gore, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je imao kratak neformalni sastanak sa ministrom inostranih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *