6:19 , петак , 24 мај 2019
Početna / REGION / INVAZIJA OTROVNIH RIBA NA JADRANSKOM MORU U HRAVTSKOJ

INVAZIJA OTROVNIH RIBA NA JADRANSKOM MORU U HRAVTSKOJ

20160821094610_383871

ZAGREB – U Jadranskom moru u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina zabilježeno je 14 novih ribljih vrsta među kojima ima i veoma otrovnih koje mogu da ubiju čovjeka ukoliko konzumira njihovo meso.

Smrtonosna riba „fugu“ ili „četvorozupka“, zatim „žutuga ljubičasta“ koja liči na ražu i veoma je otrovna, te „grbavi čizmar“ samo su neke od novih, egzotičnih vrsta riba koje dolaze u Jadransko more.

Trenutno u Jadranu postoji 454 različitih ribljih vrsta iz 139 porodica riba, ali taj broj i dalje raste, prenose hrvatski mediji.

Na Okeanografskom institutu u Splitu ističu da će trend povećanja neobičnih ribljih vrsta u Jadranu biti nastavljen, ali naglašavaju da kupači nemaju razloga za strah.

Sa ovog instituta upozoravaju da ne treba konzumirati ribe poput „četverozupke“ ili „žutulje“. Otrovne ribe u Jadranu lakše je pronaći u južnom dijelu.

Njihovom zadržavanju u moru doprinijelo je globalno zagrijavanje. Otvaranjem Sueckog kanala mnoge invazivne vrste riba iz Crvenog mora postale su dio sastava Sredozemlja.

Ključna tačka preko koje su stigle u Sredozemno more su Gibraltarska vrata.

IZVOR: NEZAVISNE NOVINE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *