10:09 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / REGION / IPSOS: VUČIĆ OSVOJIO 55,2 ODSTO GLASOVA

IPSOS: VUČIĆ OSVOJIO 55,2 ODSTO GLASOVA

Prema uzorku Ipsosa, Aleksandar Vučić je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji.
VUCNa osnovu 96 odsto obrađenog uzorka te agencije, za Aleksandra Vučića glasalo je 55,2 odsto birača, a drugi je Saša Janković, kome je glas dalo 16,1 odsto izašlih na glasanje.
Slijede Luka Maksimović, Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj. Prema procjenama Ipsosa, na izbore je izašlo oko 55 odsto birača.
Vučić je sinoć objavio pobjedu, navodeći da je za njega glasalo više od dva miliona birača i da je pobjeda čista kao suza.
– Veoma sam ponosan na činjenicu da smo dobili ogromno povjerenje i od tri miliona i 700 hiljada ljudi, konačna procjena je da smo dobili oko dva miliona i 35.000 glasova – rekao je Vučić.
On je istakao da je dobio 12 odsto, odnosno oko 430.000 glasova više nego svi drugi kandidati zajedno. Najavio je da će nova vlada biti formirana u naredna dva mjeseca.
Saša Janković je rekao da njegov izborni rezultat predstavlja pobedu pristojnosti, reda, finih ljudi, pravila, principa i vrijednosti za koje se zalagao.
Vuk Jeremić poručio je da namjerava da ostane i bude angažovan u političkom životu i poslije izbora, ali da će o tome razgovarati nakon što budu objavljeni konačni rezultati.
Saša Radulović je izjavio da je na predsjedničkim izborima pobijedila neregularnost i apstinencija i da je ključni razlog za loš rezultat opozicije to što nije imala jednog kandidata.
Predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da su predsjednički izbori protekli uz najnepošteniju kampanju u istoriji i da je jedino pravo rješenje da se izbori ponište i organizuju novi.
Funkcioner Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je da će radikali narednih dana ispitivati uzroke i posljedice rezultata.
Vučić je na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci dobio 451 glas od ukupno važećih 655, rekao je predsjednik biračkog odbora Radoslav Ilić.
Pravo glasa iskoristilo je 656 birača, što je 90,85 odsto od registrovanih 721 birača. Među njima i predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Izvor: RTRS

Foto: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *