19:38 , уторак , 20 март 2018
Početna / BIH / „ISHRANA PRIPADNIKA OS BiH NA GRANICI KOLEKTIVNOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA“

„ISHRANA PRIPADNIKA OS BiH NA GRANICI KOLEKTIVNOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA“

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović smatra da Ministarstvo odbrane BiH pod hitno mora da riješi neka statusna pitanja vojnika i podoficira kako bi se spriječio njihov odlazak iz vojne službe, a posebno ga brine problem u vezi sa ishranom profesionalnih vojnih lica, za koji upozorava da je na granici kolektivnog kršenja ljudskih prava.
os– Situacija u vezi sa ishranom profesionalnih vojnih lica jako je loša jer sistem javnih nabavki ne funkcioniše – rekao je Šiljegović za Srnu ističući da rješenje ovog problema podrazumijeva niz aktivnosti više institucija, u prvom redu Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.
Šiljegović navodi da na pojedinim lokacijama profesionalna vojna lica i po 10 dana dobijaju konzervisanu hranu.
– Ministarstvo odbrane kupilo je ogromnu količinu konzervi tako da se na nekim lokacijama za sva tri obroka dijeli konzervisana hrana – ujutro pašteta, za ručak gulaš, za večeru mesni narezak – istakao je Šiljegović.
On je upozorio da postoje lokacije na kojima se radi sa opasnim materijama, a na kojima uopšte nema mliječnih proizvoda, iako po zakonu ljudi koji rade sa tim materijama treba redovno u ishrani da dobijaju mlijeko.
Uz problem ishrane pripadnika Oružanih snaga BiH dio Izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika za 2016. godinu posvećen je i problemu nedostatka uniformi.
– Osim što je vidljiva starost uniformi koje nose pojedina profesionalna vojna lica, problem je što je Ministarstvo odbrane nabavilo prevelike uniforme, što je nelogično, jer su dostavljali i konfekcijski broj – istakao je Šiljegović.
Parlamentarni vojni povjerenik dodao je da je Ministarstvo odbrane pokrenulo tender za prekrajanje ovih uniformi.
– Pored toga i dalje je prisutan problem sa čizmama i veličinama u kojima se isporučuju, pa su profesionalna vojna lica prinuđena da ih kupuju sopstvenim sredstvima – naveo je Šiljegović.
Prema njegovim riječima, problemi sa ishranom, te nabavkom uniformi i čizama nastavljeni su i u 2017. godini.
– U prvom kvartalu ove godine bilo je određenih dobrih rješenja kada je u pitanju hrana, napravljen je i pomak u vezi sa nabavkom motornih vozila, ali je u drugom kvartalu nastavljeno kršenje pravilnika o ishrani profesionalnih vojnih lica – rekao je Šiljegović.
Parlamentarni vojni povjerenik u izvještaju za prošlu godinu ukazao je i na problem starih i istrošenih vojnih vozila u Oružanim snagama BiH koja se upotrebljavaju u javnom saobraćaju i predstavljaju opasnost za sve.
– Vozila su prosječno starija od 27 godina, stara su i istrošena, i bez obzira što dobijaju papire da su tehnički ispravna dovode u pitanje bezbjednost u saobraćaju – istakao je Šiljegović.

– Mladi momci i djevojke u čije je osposobljavanje uložen budžetski novac, odlaze nakon par godina iz Oružanih snaga zbog neriješenih statusnih pitanja – upozorio je Šiljegović.
Osim navedenih problema, Kancelarija parlamentarnog vojnog povjerenika u prošloj godini bavila se i pritužbama profesionalnih vojnih lica u vezi sa naknadama koje nemaju karakter plate, a odnose se na naknade za stanarinu, odvojeni život i prevoz, te u vezi sa unapređenjima, postavljenjima i premještajima, ali i drugim pitanjima.
– Od ukupno 103 dobijene pritužbe, Kancelarija parlamentarnog vojnog povjerenika postupala je po 96 pritužbi, dok je u sedam slučajeva pružana pravna pomoć podnosiocima pritužbi – naveo je Šiljegović.
Prema njegovim riječima, u prošloj godini riješeno je ukupno 89 pritužbi, od čega 59 pritužbi ili 66,29 odsto u korist podnosilaca.
– Tu se ogleda ta osnovanost i opravdanost pritužbi – zaključio je Šiljegović.
Izvještaj parlamentarnog vojnog povjerenika za 2016. godinu usvojili su Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, te oba doma parlamenta BiH – Predstavnički i Dom naroda.

Izvor: Agencije

Foto: Arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *