7:58 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / „ISLAMSKA DRŽAVA“ IMA SVOJU ĆELIJU U SARAJEVU?

„ISLAMSKA DRŽAVA“ IMA SVOJU ĆELIJU U SARAJEVU?

Teroristička organizacija „Islamska država“ u Sarajevu ima svoju ćeliju koja regrutuje dobrovoljce i šalje ih u Siriju i Irak, ali i finansira aktivnosti ove organizacije, piše indijski list „NJu indijan ekspres“.

dzihad
Pozivajući se i na potvrde vlasti BiH, list je objavio priču o sofisticiranoj i zamršenoj mreži kojom novac, prikupljan širom svijeta, preko BiH, Turske i Libana dolazi na područja pod kontrolom „Islamske države“.

Prema istom izvoru, samo posredstvom jednog lica i njegove mreže pomagača u Sarajevu, Istanbulu i Bejrutu, u džepove vođa terorista slilo se nešto više od šest miliona KM, prenosi „Dnevni avaz“.

„Dnevni avaz“ navodi da ministarstva pravde i spoljnih poslova BiH tvrde da uopšte nisu komunicirali sa bilo kojim indijskim listom, dok Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ za sva eventualna pitanja o ovoj informaciji upućuje na Tužilaštvo BiH.

Indijski list objavio je da je, istražujući aktivnosti pripadnika „Islamske države“ biznismena DŽamala Nabila, koji je promijenio ime u Abu Nabil, specijalna policijska jedinica za borbu protiv onlajn kriminala ustanovila da su kuriri iz Sarajeva, Istanbula i Bejruta novac odnosili u Raku i Anbar.

U istom tekstu navedeno je da su istražioci otkrili tek vrh ledenog brijega mreže „Islamske države“.

Osim Indije, BiH, Libana i Turske, u veliku istragu uključeni su i Ujedinjeni Arapski Emirati, gdje Abu Nabil često boravi.

Nakon što je uhapšen u Mumbaiju, otkriven je i računar koji je koristio, a u kojem su nađene instrukcije za izradu bombi.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *