9:49 , ponedeljak , 11 decembar 2017
Početna / SPORT / ISLANDSKA FUDBALSKA DIPLOMATIJA

ISLANDSKA FUDBALSKA DIPLOMATIJA

Kad pobedimo u nekom sportu kažemo da su sportisti naši najbolji ambasadori. Barem bi mi tako da verujemo. Mi smo odlučili to da proverimo na primeru malog fudbalskog čuda, reprezentacije Islanda. Da li smo za poslednjih mesec dana saznali više o toj zemlji zato što nas je uspeh njenog tima zaintrigirao?

images

Sa skokom Islanđana na Evropskom prvenstvu u fubalu, skočila je i pretraga termina „Island“ i „Islandska fudbalska reprezentacija“ na internetu. Samo od početka Prvenstva, pretraživani su na Guglu više nego cele prethodne godine.

„Ako imate da dva tipa vesti daju sliku i stavljaju zemlju u fokus pažnje, to su dobre i loše vesti. Među dobrim, sport je definitinvno najbolji ambasador za neku zemlju, pogotovo ako su to iznenađenje pozitivna, šampionska, kao što smo imali ovih dana“, ističe Ivan Stanković iz Marketinške agencije „Komunis“.

Beograđani su pokazali različito znanje o Islandu, ali većina njih je navijala za njihovu reprezentaciju na Evropskom prvenstvu.

Glavni grad Islanda je Rejkjavik a ta cela ostrvska zemlja ima oko 330.000 stanovnika. Govore islandskim jezikom. Sa Islanda su pevačica Bjork i najjači čovek Evrope, mnogima poznatiji po ulozi Planine u seriji „Igra prestola“.

Uspeh islandske reprezentacije, potpuno nenadano proizveo je hiljade medijskih tekstova o politici, ekonomiji i kulturi Islanda.

IZVOR-RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *