5:56 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / ISTRAGA O NESTALOM NOVCU IZ TREZORA BOBAR BANKE

ISTRAGA O NESTALOM NOVCU IZ TREZORA BOBAR BANKE

GDJE JE NESTALO 10 MILIONA MARAKA IZ TREZORA BANKE?

Bobar BankaLikvidacioni upravnik Savo Ševaljević, Agencija za bankarstvo i Ministarstvo finansija Republike Srpske ne oglašavaju se kako je iz trezora Bobar banke „nestalo“ 10 miliona KM. Jedino je iz Tužilaštva zvanično potvrđena informacija da novca nema i da je pokrenuta istraga protiv nepoznatih lica u Bobar banci za zloupotrebu službenog položaja.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini zaprimilo je prijavu Agencije za bankarstvo RS protiv osoba zaposlenih u „Bobar banci“ Bijeljina, čiji identitet je za sada nepoznat, zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja“, potvrdila je danas Danka Prodanović, sekretar Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Postupajući tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini proslijedio je zahtjev MUP- u RS, Upravi kriminalističke policije, odnosno Jedinici za suzbijanje privrednog kriminaliteta, finansijske istrage i suzbijanje pranja novca za prikupljanje dokaza i dokumentacije, kako bi se razriješili i razjasnili navodi iz pomenute prijave.

U prijavi Agencije za bankarstvo RS istaknuto je da je Privremena uprava Bobar banke, na osnovu uvida u dokumentaciju i na osnovu popisa novčane gotovine, utvrdila da u trezoru ove banke postoji manjak u iznosu od oko 10 miliona KM“, navodi Prodanović u pisanom odgovoru.

TI BiH: AGENCIJA ZA BANKRATSVO RS OD JAVNOSTI „KRIJE“ INFORMACIJE

Ujedno,  iz Transparensi International BiH danas je saopšteno da provode istraživačke aktivnosti s ciljem utvrđivanja šta je preduzela Agencija za bankarstvo kako bi spriječila da se dogodi ovakav situacija sa Bobar bankom. Navode da su uputili zahtjev za pristup informacijama Agenciji za bankarstvo zahtijevajući informacije o svim podacima, činjenicama i saznanjima kojima Agencija dokazuje da je ranije preduzimala radnje u ovom predmetu.

“S obzirom na štetu koja je nastupila po finansijski sistem i privredu RS, ali i na, opravdane sumnje u postojanje zloupotreba, kao i na rašireno nepovjerenje među građanima i korisnicima finansijkih usluga, Agencija za bankarstvo RS je obavezna da objelodani javnosti sve mjere koje su ranije preduzete prema Bobar banci“, zahtjeva u saopštenju TI BiH.

Najavljuju i da će, koristeći sva raspoloživa pravna sredstva, nastaviti insistirati na javnosti rada Agencije za bankarstvo i njenog rukovodostva, ali i na utvrđivanju odgovornosti u slučaju Bobar banke.

Izvor: Blic, Agencije/ RTV Slobomir

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *