6:19 , субота , 24 август 2019
Početna / REGION / ITALIJANI TRAŽE ISTINU O OSIROMAŠENOM URANIJUMU

ITALIJANI TRAŽE ISTINU O OSIROMAŠENOM URANIJUMU

Naučni skup na najvišem nivou o pogubnim posljedicama NATO razaranja SRЈ 1999. godine biće održana 4. aprila u Rimu. Stručnjaci najavljuju otkrivanje dramatičnih podataka.

„Žrtve osiromašenog uranijuma – Godina dana poslije 4. Parlamentarne komisije za istragu, sadašnjost i budućnost“. Ovo je naziv naučnog skupa posvećenog stradalim italijanskim vojnicima koji su boravili u misijama na terenima bombardovanim NATO projektilima sa osiromašenim uranijumom koji će biti održan u Rimu 4. aprila.

Kako se očekuje, stručnjaci iz raznih oblasti saopštiće dramatične podatke o žrtvama osiromašenog uranijuma, a cilj skupa koji organizuje grupa „Žrtve osiromašenog uranijuma“ je da se javnosti saopšti dokle se stiglo u rješavanju problema u kome se godinama nalaze italijanski vojnici i porodice preminulih.

U diskusiji će učestvovati prvi put predstavnici vlade – italijanski ministar zdravlja Đulija Grilo i ministar za odbranu Elizabeta Trenta i ukazati koje će akcije po ovom pitanju zvanični Rim preduzeti. To je, ujedno prvi put da se na taj način oglašavaju italijanska ministarstva koja, iako su isplaćivala odštetu žrtvama, dosad nisu priznavala osiromašeni uranijum kao faktor obolijevanja vojnika na bombardovanim terenima.

Italijanska parlamentarna komisija za istragu o osirimašenom uranijumu, kojom je predsjedavao poslanik Đanpjero Skanu, prošle godine je ogromnom većinom usvojila dokument kojim se ovaj problem može razriješiti i uvrstila nekoliko amandmana u Zakon o budžetu. U međuvremenu je ministarstvo odbrane Italije najavilo „da će javno da pokaže kako je odlučilo da započne akciju zaštite prava oštećenih vojnika“.

Na ovom skupu će učestvovati i advokat „Vojne opservatorije“ Anđelo Fjore Tartalja, koji je u 19 godina borbe za italijanske žrtve dobio veliki broj sudskih presuda, uz pomoć Domenika Leđera koji je posjedovao dragocjene podatke kako o NATO, tako i o bombardovanju osiromašenim uranijumom.

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *