5:59 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / IVANIĆ I ČOVIĆ SA PLENKOVIĆEM

IVANIĆ I ČOVIĆ SA PLENKOVIĆEM

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović primili su predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji boravi u službenoj posjeti BiH zbog održavanja zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, zakazane za petak, 7. jula 2017. godine.

104594

Članovi Predsjedništva BiH informisali su predsjednika Vlade Republike Hrvatske o procesu pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije, što je aktivnost na kojoj su angažovane institucije na svim nivoima vlasti Bosne i Hercegovine. Naglasili su da postoji čvrsto opredjeljenje za očuvanje pozitivog momentuma procesa reformi s ciljem dobivanja statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine.

Ponovili su zahvalnost za kontinuiranu podršku koju je Republika Hrvatska pružila BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Istaknuto je da će BiH koristiti iskustva Republike Hrvatske kako bi dobila status kandidata u planirano vrijeme.

Izrazili su zadovoljstvo planiranim potpisivanjem Sporazuma o evropskom partnerstvu s Republikom Hrvatskom, kojim će se stvoriti pravni okvir i omogućiti da Hrvatska na praktičan način svojim iskustvom pruži podršku BiH u ispunjavanju uslova koji su pretpostavka za napredak ka članstvu u EU. Održavanje zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske prilika je i za razmatranje otvorenih pitanja između dvije zemlje i iznalaženje modaliteta njihovog rješavanja.

Plenković je izrazio zadovoljstvo napretkom BiH i naglasio spremnost Vlade Republike Hrvatske da nastavi pružati svu potrebnu podršku BiH u procesu evropskih integracija. Ponovio je da je strateški interes Hrvatske integracija svih zemalja jugoistočne Europe u Evropsku uniju uz ispunjavanje kriterijuma, poštivanje evropskih vrijednosti te uspostavljanje vladavine prava.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prisustvovao šef Kabineta Elvir Čamdžić.

 

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *