4:28 , среда , 19 септембар 2018
Početna / BIH / IVANIĆ: DEFINITIVNO MANJE BIH NAKON OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE ORIĆU

IVANIĆ: DEFINITIVNO MANJE BIH NAKON OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE ORIĆU

Posle današnje presude Suda BiH da komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić bude oslobođen krivice za zločine nad Srbima, definitivno je manje BiH, ocenio je za član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

ivanic

– Pravosudne institucije su ovim potezom pokazale da postoje za njih prihvatljive i neprihvatljive stvari, a očito je neprihvatljivo kazniti nekoga za zločine nad Srbima – rekao je Ivanić.

 On je naveo da je neverovatno da su mnogi od srpskih komandanata bili kažnjavani po komandnoj odgovornosti, a da za hiljade ubijenih civila na prostoru Srebrenice nije odgovarao čovek koji je tim jedinicama komandovao.

– To jednostavno znači da je Sud BiH prihvatio izjavu koju je svojevremeno dao poglavar Islamske zajednice BiH da je isto kažnjavati Bošnjake za zločine nad Srbima i zatvorenika iz Aušvica jer se borio protiv zlotvora- konstatovao je Ivanić.

On kaže da je to strašno, ali da je ta logika očito dominantna u pravosudnim institucijama BiH.

– Zato u ovoj zemlji još dugo neće biti istinskog pomirenja. Potpuno je nerealno očekivanje da Srbi prihvate da za zločine nad njihovim narodom niko nije odgovoran. To je pitanje vlastitog samopoštovanja – naglasio je Ivanić.

Sud BiH danas je izrekao prvostepenu presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, prema kojoj su oni oslobođeni po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

 

Izvor: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *