4:34 , субота , 23 јун 2018
Početna / BIH / IVANIĆ I LAJČAK: BiH GUBI PROEVROPSKU DINAMIKU

IVANIĆ I LAJČAK: BiH GUBI PROEVROPSKU DINAMIKU

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je u Mostaru da BiH gubi proevropsku dinamiku i da mu se „čini da je interes za EU stao“.
LAJCAK

„Ima još godinu i po do izbora, a neki političari više razmišljaju o izborima nego o Reformskoj agendi“, rekao je Lajčak nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem s kojim je razgovarao o situaciji u BiH.
Lajčak je novinarima izjavio da je EU ozbiljna u pogledu BiH i da očekuje rezultat od BiH.
„Čini mi se kao da je interes za EU stao i da smo u staroj bh priči `ko protiv koga`“, dodao je Lajčak.
Poredeći situaciju kada je bio visoki predstavnik u BiH i današnje stanje, on je naveo da je BiH, ipak, napredovala.
Govoreći o izjavama zvaničnika Stejt departmenta Brajana Hojta Jija da jačaju nacionalne tenzije i da je BiH u riziku da postane propala zemlja, Lajčak je naveo da su na Balkanu vidljive tenzije, posebno između Srbije i Albanije, jer od albanskih političara dolaze neprihvatljive izjave.
„BiH ima svoju sudbinu u svojim rukama i ima perspektivu ulaska u EU“, naglasio je Lajčak.
Kao razlog zastoja BiH, Lajčak je naveo komplikovan sistem, te ocjenu da su interesi političkih stranaka iznad interesa zemlje.
Ivanić je rekao da je u BiH nepotrebno potrošena godina dana zbog problema u vezi sa popisom, zatim zbog osporavanja proslave Dana Republike Srpske, te pokušaja pokretanja revizije tužbe protiv Srbije.
„Potrošili smo godinu, a rezultat je ništa. Ništa se nije dogodilo“, dodao je Ivanić.
On je naglasio da će kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovo pokušati da vrati stvari u kolosijek, iako to nije lako.
Komentarišući Jijove izjave, Ivanić je naveo da je činjenica da BiH ima problema, ali da na svim stranama ima onih koji bi da ovakva dejtonska BiH propadne.
„Jedni su za BiH bez entiteta, drugi za nezavisnu Republiku Srpsku, a treći za treći entitet“, rekao je Ivanić, napominjući da je on za dejtonsku BiH.

Čović i Lajčak o evropskom putu BiH
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Mostaru sa slovačkim ministrom spoljnih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom, koji je potvrdio spremnost Slovačke da nastavi sa podrškom BiH u procesu evroatlantskih integracija.
Lajčak je istakao da je ta spremnost već pokazana u praksi, jer je od januara 2017. godine Ambasada Slovačke u BiH preuzela mandat kontakt-ambasade NATO-a za BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.
Čović je zahvalio za podršku Slovačke i izrazio uvjerenje da će BiH steći status kandidata do kraja 2017. godine, te istakao da se aktivno radi na tome da bi se taj cilj ispunio.
Tokom susreta razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o napretku na evropskom putu.

Izvor: Agencije

Foto: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *