19:59 , субота , 24 март 2018
Početna / SVIJET / IZBORI U FRANCUSKOJ: MAKRON POBJEDNIK, DEBAKL SOCIJALISTA

IZBORI U FRANCUSKOJ: MAKRON POBJEDNIK, DEBAKL SOCIJALISTA

Stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona pobijedila u provom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj. Debakl socijalista. Prebrojano 94 odsto glasova.
EM
„Republika u pokretu“ je osvojila 28 odsto glasova, sapštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a kako navodi AP, ovi rezultati pokazuju da je Makronova stranka na putu da osvoji ubjedljivu većinu u drugom, konačnom krugu izbora.
Konzervativni Republikanci osvojili su 16 odsto, a krajnje desničarski Nacionalni front 14 odsto glasova. Za njim slijedi radikalno ljevičarska partija Žan-Lik Melanšona sa osvojenih 11 odsto glasova, dok su socijalisti, koji su dominirali u prethodnom sazivu Narodne skupštine, osvojili samo sedam odsto glasova.
Lider francuske Socijalističke partije Žan-Kristof Kambadeli ostao je bez poslaničkog mjesta i priznao da se njegova stranka suočila sa „gubicima bez presedana“ jer bi stranka mogla da izgubi više od 200 poslaničkih mjesta. Takođe, kandidat socijalista na prethodnim predsjedničkim izborima u Francuskoj Benoa Amon objavio je na svom nalogu na Tviteru da je eliminisan u prvom krugu parlamentarnih izbora.
Bez poslaničkog mjesta poslije prvog kruga parlamentarnih izbora ostao je i generalni sekretar krajnje desničarskog Nacionalnog fronta Nikola Baj, prenosi ANSA.
Agencije koje se bave istraživanjem javnog mnjenja predviđaju da će Makronova partija osvojiti više od 400 od ukupno 577 mjesta u Narodnoj skupštini u drugom krugu izbora, koji su zakazani za 18. jun.
Procjenjuje se da je izlaznost bila manja od 49 odsto, što je rekordno niska izlaznost za modernu Francusku.
Merkelova čestitala Makronu: Glas za reforme
Njemačka kancelarka Angela Merkel večeras je čestitala francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu na „velikom uspjehu“ njegove stranke „Republika u pokretu“ nakon što su preliminarni rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora pokazali da je ona na puta ka osvajaju ubjedljive poslaničke većine.
„Kancelarka Merkel: Moje iskrene čestitke Emanuelu Makronu na velikom uspjehu njegove stranke u prvom krugu. Glas za reforme“, napisao je na Tviteru portparol Merkelove Štefen Zajbert.

Izvor: Tanjug

Foto: TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *