11:33 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / BIH / IZETBEGOVIĆ OBJASNIO ŠTA JE „PRAVI SMISAO AMANETA“

IZETBEGOVIĆ OBJASNIO ŠTA JE „PRAVI SMISAO AMANETA“

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da Turska pomaže izgradnju odnosa Bošnjaka s Hrvatima i Srbima i jačanje BiH kao države.

333

On je dodao da je to pravi smisao „amaneta“, kojim je, kako je naveo, njegov otac Alija Izetbegović pre smrti zavetovao sadašnjem turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Anadolija je objavila da je Izetbegović boravio u radnoj poseti Turskoj, a u Ankari je prisustvovao premijeri televizijskog serijala o njegovu ocu snimljenog u produkciji turske državne televizije TRT, prenosi Hina.

Navedeno je da je tom prilikom Izetbegović ponovio tezu da je na samrtnoj postelji u bolnici njegov otac ostavio BiH u amanet turskom predsedniku 2003. godine.

„(Alija) mu je kazao, svestan da je BiH još između sila jačih od nje: ‘Ostavljam ti amanet da se brineš o BiH, da ne zaboraviš BiH’. I naš Tajip zaista nosi taj amanet“, kazao je Izetbegović.

On je naveo da „ova država, Turska, pomaže BiH u svemu onome što joj treba“.

„Nesebično je pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO koji će nam osigurati stabilnost i bezbednost, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture, izgradnji boljih odnosa (s onima) s kojima smo ratovali pre 20 godina, jer nama na Balkanu valja da živimo sa Srbima i Hrvatima, i Turska je toga svesna. Ona nam pomaže da izgradimo ponovo te odnose“, rekao je Izetbegović.

Erdogan i Bakir Izetbegović prisustvovali su danas u Ankari obeležavanju 14. godišnjice smrti prvog predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića u okviu kojeg je prikazana i premijera serije o životu njegovog oca.

U Kongresnom centru Bestepe, Erdogan je poručio da je „Evropa umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji“.

„Evropa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji. Mrtva tela nevine dece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost, u poslednjih sedam godina evropske vrednosti srušili su njihovi nosioci, uništivši ih jednu po jednu“, rekao je Erdogan.

Bakir Izetbegović je zahvalio Erdoganu i njegovoj supruzi Emini što čuvaju sećanje na njegovog oca Bakira i istakao da je priznanje Aliji i njegovoj borbi priznanje svim ljudima koji su bili uz njega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *