12:53 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIH / IZGRADNJA PUTA FOČA-ŠĆEPAN POLJE: SAOBRAĆAJNICA OD 79 MILIONA EVRA GRADIĆE SE NOVOM TRASOM

IZGRADNJA PUTA FOČA-ŠĆEPAN POLJE: SAOBRAĆAJNICA OD 79 MILIONA EVRA GRADIĆE SE NOVOM TRASOM

Saobraćajnica Foča-Šćepan Polje, koja je deo magistrale Sarajevo-Podgorica, konačno će biti uređena prema savremenim standardima. Projektom, koji su predstavili članovi Delegacije EU u BiH i projektantskog konzorcijuma Institut za građevinarstvo iz Banje Luke – AECOM, predviđena je izgradnja moderne saobraćajnice.

bv_ktkqTURBXy9jZWZiN2IzM2M2MDUzOGI0ZWQ3MWJiODFmNDQ4ZTAyNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Gradnja puta koji je dug 20,5 kilometara koštala bi 79 miliona evra. Predviđeno je da se na prvih 5,5 kilometara, do mesta Kopilovi, radi rekonstrukcija postojećeg puta, a preostalih 15 kilometara do granice s Crnom Gorom bi bilo izgrađeno novom trasom završno s novi mostom na reci Tari.

 Put će da se gradi na veoma zahtevnom terenu. Imaće 15 mostova, od čega 14 vijadukta ukupne dužine dva kilometra i osam kilometara potpornih zidova. Imao bi tri trake.

– Za nas je ovaj put od izuzetne važnosti jer godinama je ovo jedan od problema na koji se ukazuje. Sramota je da jedan magistralni put na toj deonici međudržavne granice bude u tako lošem stanju. Bilo je velikih saobraćajnih nesreća i mislim da je krajnje vreme da se taj put uradi – rekao je za Klix.ba načelnik Opštine Foča Radisav Mašić.

Istakao je kako će ovaj put, ne samo otvoriti komunikaciju među ljudima, već i transport roba.

Interese za ulaganje u ovaj put iskazala je Evropska unija, a sada je na državama BiH i Crnoj Gori da pokažu isto interesovanje kako bi dobili novac. Istaknuto je kako je veoma bitno da je ovaj put, zbog kritičnog stanja u kojem se nalazi, upisan u registar prioritetnih evropskih koridora, što će olakšati dobijanje povoljnih kreditnih sredstava.

Teška saobraćajna nesreća se dogodila na ovom putu

Podsećamo, na ovoj deonici se dogodila i teška saobraćajna nesreća u kojoj su poginule tri osobe. Autobus, koji je prevozio državljane BiH i Crne Gore, sleteo je s puta u januaru 2015. godine. Tada je naređena rekonstrukcija dela puta u kojoj je bila uključena rekonstrukcija horizontalnih krivina na pojedinim mestima, sanacija kosina nasipa, postavljanje odbojnih ograda, produžetak propusta, izrada rigola i podrigolskih drenaža, te poboljšanje odvoda.

Izvor: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *