14:48 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIH / IZLOŽBA RUKOTVORINA UDRUŽENJA IMPULS

IZLOŽBA RUKOTVORINA UDRUŽENJA IMPULS

Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ u periodu od 26. do 31. oktobra, održaće izložbu u Muzeju Semberije na kojoj će se prikazati radovi nastali u okviru novofromiranog Centra za obuku u izradi kućne radinosti. Otvaranje izložbe je planirano 26. oktobra u 18.00 sati.

prikaz (4)

 

Organizacija i održavanje izložbe je jedna od završnih aktivnosti projekta „Puls“ koji je udruženje „Impuls“ realizuje u periodu februar – oktobar 2015. godine na prostoru grada Bijeljina, a u okviru UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

Sveukupni cilj projekta je kreiranje okruženja u Gradu Bijeljina kojim se poboljšava ekonomski i socijalni kvalitet života porodica u kojima žive nezaposlene žene, žene u socijalnoj potrebi i žene sa invaliditetom, što je konstitutivni dio strateških pravaca razvoja Grada Bijeljina.


Projektom su definisana četiri specifična cilja:

1. Uspostavljen održiv partnerski odnos Grada Bijeljina i Udruženja Impuls,

2. Otvoren funkcionalan Centar za obuku izrade kućne radinosti PULS,

3. Organizovan i realizovan ciklus obuke za korisničku grupu i

4. Korisnice projekta promovisale vlastita postignuća.

Djelovanje Centra je omogućilo obuku za ukupno 50 korisnica da steknu nova znanja i vještine u oblasti proizvodnje odjevnih proizvoda od vune, ukrasnih proizvoda od vune, proizvoda od različitih materijala po sastavu, odjevnih i ukrasnih platnenih proizvoda i ručnih radova iglom.

„Korist od projekta će imati Grad Bijeljina jer projekat doprinosi unapređenju politike poštivanja ljudskih prava u domenu invalidnosti, smanjenju siromaštva, poboljšava položaj socijalno ugroženih grupa u Gradu Bijeljina i potiče partnerske odnose Grada Bijeljina i organizacija civilnog društva. Korist imaju zdrave žene koje su u socijalnoj potrebi, osobe koje imaju interes za očuvanjem tradicije regije, kao i žene sa invaliditetom koje imaju mogućnost plasiranja vlastitih vrijednosti i vještina prenošenjem znanja zdravim ženama“, kažu u udruženju impuls.

Realizacija projekta je obuhvatala obuke po oblastima koje su trajale 3 mjeseca dva puta sedmično ili dva mjeseca tri puta sedmično (ukupno 104 sati), po definisanom planu održavanja obuke.

Programom obuke po planu je obuhvaćeno 50 osoba ženskog pola koje pripadaju uglavnom socijalno ranjivoj populaciji i nezaposlenim, jednodnevnog treninga iz oblasti marketinga za 80 učesnica koje posjeduju vještine izrade rukotvorina, a koje imaju potrebe za iznalaženjem tržišta za svoje proizvode.

Korisnice projekta koje su uspješno završile obrazovni ciklus dobit će potvrde o završetku jasno naznačene vrste obuke.

Izvor: Bijeljina danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *