17:35 , уторак , 26 март 2019
Početna / SVIJET / JAPAN OBUSTAVLJA VOJNE VJEŽBE ZA SLUČAJ NAPADA IZ S. KOREJE

JAPAN OBUSTAVLJA VOJNE VJEŽBE ZA SLUČAJ NAPADA IZ S. KOREJE

Japan odlučio da obustavi vojne vežbe čiji je cilj bio priprema za eventualni raketni napad Severne Koreje.

Ta odluka je doneta nakon što je nedavni istorijski samit predsednika SAD i severnokorejskog lidera ublažio tenzije, javila je danas agencija Kjodo.

Japanska agencija je ranije prenela da su za ovu godinu postojali planovi za vežbe evakuacije u devet prefektura. Neimenovani zvaničnik japanske vlade rekao je Rojtersu da će u petak izdati saopštenje u vezi sa vojnim vežbama.

Neimenovani zvaničnik u Jaiti, na severu Japana, rekao je britanskoj agenciji da je prefektura Tošigi, gde se taj grad nalazi, obavestila gradske vlasti da je centralna vlada odlučila da obustavi planirane vežbe „uzevši u obzir medjunarodnu situaciju“.

Kjodo navodi da je još nekoliko preferektura takođe obavešteno o odluci da se vežbe obustave.

Američki predsednik Donald Tramp sastao se sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom u Singapuru prošle nedelje i Kim je tada obećao da će „raditi na poptunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva“, dok je Tramp rekao da će okončati vojne vežbe SAD i Južne Koreje, koje je nazvao „provokativnim“.

Japan je taj samit pozdravio kao prvi korak ka denuklearizaciji Severne Koreje, ali je, takodje, saopštio da su vežbe SAD i Južne Koreje ključne za odvraćanje severnokorejskih pretnji.

Pjongjang je, inače, prošle godine lansirao dve rakete koje su preletele iznad Japana, a izveo je i šestu nuklearnu probu. Tokio je svoju prvu vežbu evakuacije sproveo u januaru, a manji japanski gradovi i sela održali su slične vežbe nakon što je Severna Koreja nastavila sa razvijanjem svojih raketnih i nuklearnih programa naoružanja.

Inače, japanski premijer Šinzo Abe želi da se sastane sa Kimom kako bi razgovarali o japanskim državljanima koje su severnokorejski agenti kidnapovali pre više decenija, napominje Rojters.

Naime 2002. godine Severna Koreja je priznala da su njeni agenti kidnapovali 13 Japanaca tokom 1970-ih i 1980-ih godina. Japan, s druge strane, navodi da je 17 državljana te zemlje oteto, od kojih je pet vraćeno kući.

Abe je to pitanje postavio kao stub svoje političke karijere i obećao da se neće smriti dok svi oteti japanski državljani ne budu vraćeni u svoju zemlju.

 

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *