8:31 , уторак , 20 август 2019
Početna / VIJESTI / JAPANSKI GRAD NAMERAVA DA DO KRAJA GODINE POSTANE NASELJE BEZ SMEĆA

JAPANSKI GRAD NAMERAVA DA DO KRAJA GODINE POSTANE NASELJE BEZ SMEĆA

Gradić Kamikacu u Japanu namerava da do kraja godine postane naselje bez smeća. Stanovnici tog gradića, njih 1.529, 2003. godine su se uključili u projekt smanjenja otpada.

Tako je u prvoj fazi količina otpada smanjena na oko 500 tona, da bi 2016. smanjena na 300 tona.

U Kamikacuu nema službe koja skuplja otpad, već ga meštani odnose na odlagalište. Na odlagalištu se otpad razvrstava u 45 kategorija, a odvoze ga firme koje se bave reciklažom.

Na odlagalištu tokom sedmice rade dve osobe koje pomažu u razvrstavanju otpada. Glavne kategorije u koje se razvrstava otpad, između ostalih su, metalni i papirni otpad, platno, plastika, staklo, zapaljivi materijal, kabasti predmeti….

Takođe, meštani deo otpada koriste i za dobijanje organskog đubriva, a veoma je rasprostranjena upotreba aparata za reciklažu.

Nadležni organi vlasti snose 80 posto troškova prilikom kupovine ovih aparata.

Oko 80 posto meštana pridržava se sistema i otpad nosi na odlagalište, dok oko 20 posto otpad zakopava na svojim imanjima ili pali, skladno mogućnostima.

Osim toga, oformljen je i sistem za polovne proizvode, koji se odlažu na jednom mjestu i mogu ih uzeti oni kojima su potrebni.

Sistem je oformljen u cilju smanjenja otpada u naselju, ali i troškova.

Vlasti su zadovoljne ovim projektim, a smatraju da bi se sistem mogao primeniti i u drugim sredinama.

Ljudi koji se bave prikupljanjem otpada dodaju da većina meštana zna pravilno da razvrsta otpad, a mnogi to čine kod kuće, zbog čega im je posao značajno olakšan.

IZVOR: ANADOLIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *