4:55 , недеља , 24 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / BANJALUČKI FAKULTET POLITIČKIH NAUKA POTVRDIO-DVA PROFESORA PLAGIRALA RADOVE

BANJALUČKI FAKULTET POLITIČKIH NAUKA POTVRDIO-DVA PROFESORA PLAGIRALA RADOVE

Univerzitet u Banjaluci potresa afera Plagijat. Fakultet političkih nauka odlučio je da potvrdi nalaze komisije koja je ispitivala naučne radove dvoje profesora. Komisija je utvrdila da su profesori Radmila Čokorilo i Ljubomir Zuber plagirali neke od svojih radova. Zbog toga fakultet traži da oboje budu udaljeni sa nastave.

102994

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci tvrdi da su naučni radovi profesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera, koji predaju na odsjeku za novinarstvo i komunikologiju, plagijati s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi. Time je ne samo narušen kvalitet nastave, već je doveden u pitanje kredibilitet visokoškolskih ustanova, navode u ovom fakultetu.

„U izvještaju dostavljenom Nastavno-naučnom vijeću Fakulteta, komisija je jednoglasno ustanovila da su ranije navedene optužbe osnovane i da osporeni naučni radovi dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi“, stoji u saopštenju FPN.

Šta o svemu misli Radmila Čokorilo, nismo uspjeli da saznamo, jer nije odgovarala na telefonske pozive. Ni Zuber nije želio pred kameru, ali je prije dva dana u otvorenom pismu dekanu FPN Zdravku Zlokapi poručio da je riječ o linču. Navodi kako je komisiju, koja je ocjenjivala njegov rad, činilo šest članova, a da pri tome nijedan nije bio iz oblasti medija. U pismu je dekanu Zlokapi postavio čak 16 pitanja, među kojima su i ova.

„Koliko je nastavnika izabrano za naučne oblasti iz kojih nisu doktorirali? Koliko ih predaje predmete koje nikada nisu polagali na osnovnim studijima? Zbog čega FPN na master studijima plaća gostujuće profesore i po hiljadu i po maraka za jedno predavanje mjesečno, iako fakultet u radnom odnosu ima profesore kojima bi ti časovi ulazili u redovnu platu? Da li je na ovom fakultetu moguće dobiti platu od 1.300 maraka kao asistent na dva časa sedmično, ako je propisana norma 10 časova“.

Milan Mataruga, rektor banjalučkog Univerziteta, potvrdio je da će Senat ove visokoškolske ustanove 29. juna raspravljati o statusu profesora za koje je komisija Fakulteta političkih nauka utvrdila da su plagirali naučne radove. Kakva god odluka bila, studenti, tvrdi, neće ispaštati.

„Apsolutno nikakvu štetu ne mogu imati studenti od bilo kakave odluke Senata. Ukoliko postoji zaista činjenica da je riječ o plagijarizmima, odnosno plagijatima, vjerovatno će Senat potvrditi stav FPN“, rekao je Mataruga.

Ovo je prvi slučaj u istoriji Univerziteta u Banjaluci da je na institucionalnom nivou utvrđeno da su naučni radovi profesora plagijati. Sa Fakulteta političkih nauka pozvali su i druge na banjalučkom Univerzitetu da se suoče sa ovakvim pojavama.

 

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *