0:54 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / REGION / JEDINA PREŽIVJELA LOGORAŠICA ODUSTALA OD KOMEMORACIJE

JEDINA PREŽIVJELA LOGORAŠICA ODUSTALA OD KOMEMORACIJE

Od državne komemoracije u Jasenovcu odustala je jedina preživela logorašica, 95-godišnja Pava Molnar, koja kaže da je svoj govor povukla jer ne želi da bude pročitan tamo gde nisu prisutni svi koji bi trebalo budu.

Molnar, jedina preživela logorašica ustaškog logora Gradiška, koji je bio deo jasenovačkog logora, u telefonskom razgovoru za zagrebačkiJutarnji list rekla je da je jako tužna što je sve tako ispalo.

MOLNAR

Njen govor je prema planu direktorke Spomen-područja Jasenovac i organizatorke jasenovačke komemoracije Nataše Jovičić trebalo ujedno da bude i jedini na ovogodišnjem obeležavanju godišnjice proboja poslednjih preživelih logoraša u aprilu 1945.

Pava Molnar je za ovaj zagrebački dnevnik objasnila da je svoje učešće  u ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu dogovarala s Natašom Jovičić.

Početkom aprila je, kaže, s njom bila i kod predsednika Sabora Željka Rainera.

„Predložili su da se komemoracija žrtvama Jasenovca ove godine održi u HNK, što sam odlučno odbila. Rekla sam da se komemorirati mora tamo gde su se zločini i dogodili. Pod tim uslovom sam pristala da im dam svoj govor. Kako se otežano krećem, tražila sam da ga neko u Jasenovcu pročita“, izjavila je Molnar.

Ali, sve je to bilo pre podela koje su potom nastale.

„Kad sam videla da u Jasenovac idu odvojeno jedni, pa drugi, pa treći, povukla sam govor i o tome sam pre nedelju dana obavestila i Natašu Jovičić“, objasnila je Molnar.

Molnarova je po nacionalnosti Hrvatica, a ustaše su je u februaru 1942. kao devetnaestogodišnju studentkinju medicine uhapsile i transportovale u logor Gradiška koji je bio sastavni deo jasenovačkog logora.

U logoru je ostala do januara 1944. kad je razmenjena.

„U razmenu su mogli ući samo logoraši Hrvati, dok Srbi, Jevreji i Romi nisu razmenjivani“, kaže Molnarova koja je po izlasku iz logora otišla u partizane.

Sekretar SAAB-a Miroslav Kirinčić je za Jutarnji rekao da će govor Pave Molnar, umesto dana na komemoraciji kojoj će prisustvovati hrvatski državni vrh, biti pročitan dva dana kasnije na komemoraciji koju organizuje SAAB.

Sama Pava Molnar potvrdila je da je govor ustupila SAAB-u čija je i članica, a nema ništa ni protiv toga da se njen govor pročita i na skupu koji pod nazivom „Jasenovac na Trgu žrtava fašizma“, koji danas u 17 časova organizuje Antifašistička liga pod vođstvom Zorana Pusića.

Direktorka Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić šokirana je odustajanjem Molnarove.

Tvrdi da je Molnar pod pritiskom, da o njenom odustajanju ne zna ništa i da je prema službenom programu predviđeno da njen govor na službenoj jasenovačkoj komemoraciji pročita glumica Branka Cvitković.

Inače, državna komemoracija u Jasenovcu počinje u 11 sati, a prisustvovaće joj, kako je najavljeno, predsednik hrvatske vlade Tihomir Orešković, prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, potpredsednik vlade Božo Petrov, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar nauke, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

IZVOR- TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *