13:22 , среда , 12 децембар 2018
Početna / VIJESTI / HRONIKA / JEDNOGLASNA OSUDA NOVE RAKETNE PROBE SJEVERNE KOREJE

JEDNOGLASNA OSUDA NOVE RAKETNE PROBE SJEVERNE KOREJE

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je osudio najnovije lansiranje interkontinentalne balističke rakete Severne Koreje. Sjedinjene Države pozvale su Kinu da uradi više na obuzdavanju nuklearnih ambicija režima u Pjongjangu. S druge strane, Rusija i Kina su pozvale Vašington i Seul da obustave zajedničke vojne manevre na severnokorejskoj granici.

image

 Pjongjang je doveo svet na ivicu rata, tvrdi američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli i zato Vašington poziva sve nacije da obustave diplomatske i trgovinske veze sa Severnom Korejom.

Poseban apel upućen je Kini da konačno uradi više na obuzdavanju severnokorejskih nuklearnih ambicija i obustavi isporuke nafte koju ta zemlja koristi u nuklearnoj proizvodnji.

„Pozivamo predsednika Si Đinpinga da zauzme stav. Kina mora da pokaže da je lider za dobrobit drugih zemalja. Kina to može da uradi sama ili ćemo situaciju oko izvoza nafte Severnoj Koreji uzeti u svoje ruke“, rekla je Niki Hejli.

Smatra da je „severnokorejski diktator napravio izbor koji je svet približio ratu“.

„Mi ne tražimo rat, ali ako do njega dođe, to će biti zbog kontinuiranih agresivnih akcija. Ako izbije rat, severnokorejski režim će biti uništen“, poručila je ambasadorka SAD u UN.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja ponovio je da pozicija Moskve prema Severnoj Koreji ostaje nepromenjena i traži političko rešenje kroz dijalog svih strana.

Normalizacija odnosa na Korejskom poluostrvu i njegova denuklearizacija, trenutno izgledaju prilično daleko, tvrdi.

Nebenzja ističe da je novo kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija duboko razočaralo Rusiju i zahteva najsnažniju osudu.

„Ali, Rusiji je jasno da ne postoji vojno rešenje problema. U poslednja dva i po meseca, SAD i Južna Koreja provociraju Severnu Koreju zajedničkim vojnim manevrima na njenoj granici, što Pjongjang vidi kao pretnju. Apelujemo na njih da se uzdrže od velikih vojnih vežbi koje planiraju početkom decembra“, poručio je ambasador Rusije pri UN.

I Kina se založila za suspenziju ne samo raketnih nuklearnih aktivnosti Pjongjanga, već i za obustavu obimnih vojnih manevara Vašingtona i Seula.

“Predložili smo dualni pristup: paralelnu promociju denuklearizacije i uspostavljanje mirovnog mehanizma i svestranog dijaloga na Korejskom poluostrvu. Sankcije Saveta bezbednosti Pjongjangu ne smeju negativno da utiču na važne humanitarne akcije“, ističe Vu Haitao, zamenik ambasadora Kine pri UN.

U međuvremenu, režim Kim Džong Una je proslavljao lansiranje novog tipa interkontinentalne balističke rakete. Severna Koreja, poručuje, konačno je ostvarila veliki istorijski cilj jačanja svoje nuklearne sile.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *