3:12 , nedelja , 19 novembar 2017
Početna / REGION / JOSIPOVIĆ: ŽMURE NA USTAŠOFILIJU, IMAJU KOMPLEKS OD SRBIJE

JOSIPOVIĆ: ŽMURE NA USTAŠOFILIJU, IMAJU KOMPLEKS OD SRBIJE

Beograd, Zagreb — Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da HDZ „žmuri na ustašofiliju“, a da vodeći političari u Hrvatskoj i deo medija imaju kompleks Srbije.

231748609573b3860eea98201651957_v4_big

Osim toga, on navodi da se političari u Hrvatskoj boje da uđu u otvoreni dijalog i traženje najboljih rešenja za dve držve.

„Opterećeni su strahom da će im saradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim međudržavnim problemima koje imamo doneti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslovenske politike. Boje se da uđu u otvoreni dijalog i traženje najboljih rešenja za obe države,“ rekao je Josipović u intervjuu za „Politiku.“

Josipović smatra da paralela tome postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže u izuzetno agresivnoj retorici, koja je, ocenjuje „na rubu građanske pristojnosti“.

Prema njegovim rečima, uzrok „nikada gorih“ odnosa Hrvatske i Srbije je potreba vodećih političara da svoj uspeh grade na konfliktu i antagonizaciji, a problemi između dve zemlje su, ocenjuje, takvi da ih ne mogu rešiti međudržavne komisije već samo kontakti i dogovori na najvišem nivou.

Na podsećanje da je nedavno rekao da je mera hrvatstva ne koliko se voli hrvatska domovina već koliko se ne voli Srbija on je precizirao da je pri tome mislio na mentalitet koji nameće politička desnica.

„Da ima toga i u politici, medijima, na ulici. Ali moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti obema državama, i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj,“ rekao je on.

Josipović smatra da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) žmuri na ustašofiliju koja je sve izraženija u Hrvatskoj.

„HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u evropskim institucijama, veliki su antifašisti. Medutim, u zemlji na oba oka žmure na ustašofiliju, koja je sve izraženija”, rekao je on.

Josipović ocenjuje i da „snažno sikće i četnička zmija u Srbiji uz napomenu da je istorija pokazala da su one „po pravilu jedna drugu hrabrile i podsticale.“

 

IZVOR-TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *